Pihlaja - Szeretgom.hu

Őket követi

Sajnos senki sem

Őt követik

Sajnos senki sem

Pihlaja

Regisztrált:
2010. 11. 12. 11:05
Utolsó belépés:
2014. 04. 16. 5:34

2012. 11. 05. 14:41

Szakvélemény, illetve az önkormányzati rendeletek alapján finanszírozható volt Esztergom.

Ezt lehetne kicsit részletesebben? Hol olvasható ilyen szakvélemény? Az rendben van, hogy a 90 napot meghaladó lejárt számlákat éppen ki lehetett volna fizetni a kötvénypénzekből. És utána három hónappal? Arról nem is beszélve, hogy olyan városban, ahol nincs likviditási probléma, a számlákat határidőn belül fizetik, nem a lejárat után 60 vagy 90 nappal.

Azt, hogy a város gyakorlatilag fizetésképtelen, a jelenlegi helyzetre írtam, és ez nem Tétényi szerint van így, hanem, sajnos, tény. Ha a szakvélemények szerint a város finanszírozható volt, akkor hogyan lehetséges, hogy egy olyan év után, amikor csak a kötelező feladatokra lehetett költeni (tehát elvileg takarékoskodás ment ezerrel), most eljutott a város a fizetésképtelenségig? Ha akkor finanszírozható lett volna a város, most megtakarításoknak kellene lenni a takarékoskodás miatt, nem?

2012. 11. 05. 13:49

Egy ember hozta meg a döntést, egyesegyedül.

Meg a bíróság, tehát nem volt egyedül. Egyébként a jelenlegi helyzet (gyakorlatilag fizetésképtelen a város) talán nem azt mutatja, hogy igaza volt, hogy nagy a baj? Ha akkor nem indul el az adósságrendezés, és a rendelkezésre álló pénzből (kötvény, azaz hitel) kifizették volna a legsürgősebbeket, akkor némi időt nyerhettek volna, de az eredmény ugyanaz, az a hitel is elfogyott volna egyszer, és akkor hogyan lett volna a tovább? Tényleg érdekelne a válasz, mert mindig csak azt hallom, hogy akkor éppen lehetett volna fizetni. És három hónappal később miből lehetett volna fizetni?

Törölt felhasználó #3155

2012. 11. 05. 11:56

Ha valaki sajtótájékoztatót tart, akkkor ez a legkevesebb, amire fel kell készülnie... Vigyor

Törölt felhasználó #3155

2012. 11. 05. 11:51

Ezzel a gondolatmenettel viszont megint csak odajutunk, hogy miért mondott Völner bármit is?

Törölt felhasználó #3155

2012. 11. 05. 11:26

Azt viszont elmondták a sajtótájékoztatón (ott van a szövegben), hogy az adósságátvállalás normatív, tehát nem válogatnak az önkormányzatok között, azt sem nézik, mire vették fel a hitelt, a bevételek alapján sávosan megy a dolog. És az is benne van, ezt Völner mondta, hogy 2013-ban oldódnak meg Esztergom problémái, nem két-három év múlva. Én ezt nagyon szívesen elhiszem, csak az a kérdésem, hogy pontosan hogyan is? Mert ha Völner azt gondolja, hogy az adósság egy részének átvállalásával ez bekövetkezik, akkor téved. Mást viszont nem mondott.