Pihlaja - Szeretgom.hu

Őket követi

Sajnos senki sem

Őt követik

Sajnos senki sem

Pihlaja

Regisztrált:
2010. 11. 12. 11:05
Utolsó belépés:
2014. 04. 16. 5:34

2012. 11. 10. 12:44

Hát persze, szerintem is vicces, amikor megpróbálnak úgy csinálni, mintha ők önálló párt lennének, mikor létezésük egyetlen értelme az, hogy a Fidesznek két frakciója legyen a parlamentben (kétszer annyi felszólalás, bizottsági helyek, stb...), de ha már elkezdték azt játszani, hogy Esztergomban ők önállóak, akkor tessék ebben következetesnek lenni! Nyilvánvaló, hogy mind országosan, mind városi szinten kimutathatatlan, hogy szavazott-e valaki egyáltalán rájuk, hiszen nem indultak önállóan...

2012. 11. 10. 11:47

Én is rááldoztam a 42 percet, mondhatom, tanulságos volt.

Ami elsőként megütötte a fülemet, az a szemétszállítás ügyében elhangzott egyik kijelentés volt: Zoltai mondta, hogy az Eszköz Kft. könyveit átnézve úgy látszik, hogy lehetőség van a szemétdíj csökkentésére. Ez igen érdekes annak fényében, hogy előtte meg azt is mondta, hogy jelenleg a lakosság kb. 20 %-a folytat "potyautaspolitikát", azaz nem fizet, vagy nem annyit fizet. Ha valaki más következtetésre jut, szóljon, de nekem ez azt jelenti, hogy a szemétdíj indokolatlanul magas, hiszen még a 20 % kiesésével is többlet van belőle... Egyébként ha az Eszköz Kft. ilyen jól áll, elgondolkozhatnának azon, hogy ha több utcai szemetes lenne, a város is kevésbé lenne szemetes. Tapasztaltam, hogy helyenként nehéz szemetest találni az utcákon, kezdetnek jó lenne ezek számát szaporítani...  Tudom, hogy a szemét témája azért szerepelt, mert ezzel szándékoztak lejáratni Stámusz Andreát és a Jobbikot, de becsúszott némi mellétalálás.

És a többi: játszunk el a gondolattal, hogy Stámusz Andrea vagy Nyíri Attila vagy Batyikné Csőke Ágnes egyszerű képviselőként megkeresi a hitelező cégeket, hogy tárgyaljon velük a hitelek későbbi fizetéséről. Vajon nem az lett volna-e a cégek első kérdése hozzájuk, hogy mégis milyen felhatalmazás alapján tetszik ezt kérni? Hogy lehet, hogy egy fideszes képviselő esetében nem merül fel ilyen kérdés? Persze nyilván a cégek is tisztában vannak a helyi erőviszonyokkal, tudhatják, hogy a Fidesz azt szavaz meg, amit akar, tehát lesz hozzájárulás szükség esetén.

Az "értelmes" jelzőt én sem használnám a nyilatkozókkal kapcsolatban. Zoltai lehet, hogy sokat dolgozott a megállapodások érdekében, de a munkája sikeres is lehetetett volna, ha elkezdi hamarabb, a testület felhatalmazásával és tudtával, valamint úgy, hogy a polgármester, a jegyző, és a bíróság is tudjon róla, és akkor törvényes keretek között lehetett volna megállapodni, és időben intézni a fizetések átütemezését. Arra alapozni a város megsegítését, hogy a polgármester úgyis csak az utolsó pillanatban szokott utaltatni, vagy később, hát nem tűnik értelmes felelősségteljes gazdasági szakemberi döntésnek. Némi rosszindulattal az is lehetséges értelmezésnek látszik, hogy a cégeknek ez a nyilatkozat semmibe nem került, és Zoltai mondhatja, hogy ő segített volna, de megakadályozták ebben, persze távol áll tőlem az ilyen rossz indulat.

Bánhidy Vajknál pedig elakadt a lemez, szépen felmondta a fideszes mantrát az önkormányzatokat ellehetetlenítő szocialista kormányról, de azon már nem gondolkozott el, hogy akkor Meggyes hogyan mondhatta, hogy Esztergom beruházásokra vett fel hiteleket és bocsátott ki kötvényeket, nem a feladatai ellátására, azokkal semmi probléma (ld. a Pelikán olvtárs által idézett jegyzőkönyveket). Az önkormányzatot ellehetetlenítő kormány témájában pedig valahogyan kimaradt a jelenlegi, amelyik elveszi az intézményeket, de a rájuk szánt pénzzel együtt és ezt nevezi segítségnek. Történelemtanárként pedig azt is tudhatná, hogy a "mi lett volna, ha" típusú kérdéseknek nincs értelme. Ha nincs adóssgrendezési eljárás, akkor is ugyanannyi lenne a város adóssága, csak rövidebb futamidővel kellene visszafizetni, miután az önkormányzatok most sem vehetnek fel hitelt kormányzati hozzájárulás nélkül, nem hinném, hogy nagy mozgástere lenne a városnak ekkora adósságállománnyal.

És vajon hol volt Zoltai gazdasági szakértelme akkor, amikor a frakciója megszavazta a reorganizációs megállapodást, amit, mint látjuk, nem tud teljesíteni a város. Lehet, hogy Tétényi nem ért a gazdasághoz, de ő mondta, hogy ez a megállapodás tarthatatlan lesz...

Kíváncsian várom, mit szól a KDNP helyi szervezete ahhoz, hogy az RTVE még mindig nem értesült arról, hogy nincs Fidesz-KDNP frakció a testületben... A riporter (aki Obersovszky egyik legjobb tanítványa lehet!) is így használta, és a feliratokon is ez állt. Nem néznek helyi tv-t a kereszténydemokraták?

2012. 11. 06. 10:35

Ezzel csak az a probléma, hogy Meggyes ezt 2010 novemberében mondta, az adósságrendezés elindulása UTÁN. A 2010-re 50% alá süllyedő finanszírozási arány nem vezetett nála korábban ilyen gondolatokhoz, 2010 szeptemberében még azt mondta, hogy semmi probléma nincs a város anyagi helyzetével, kiválóan haladnak a fantasztikus beruházások, támogatjuk a családokat, gyarapodás programja, stb, stb.

2012. 11. 06. 8:46

Az általad idézett jegyzőkönyvek tanúsága szerint Esztergomot nem a korábbi kormányzat pénzmegvonásai lehetetlenítették el, ld. Meggyes Tamás:

Az adósság hitelekből és kötvényekből áll össze és beruházásra fordíttatott, több mint 90 %-ban. A legutóbbi idők ki nem fizetett számlái 100-200 millió forintban mérhetők, ebben vannak működési elemek. A hitelek beruházásból vannak, amelyet mind gyarapodásra, építkezésre fordítottak, azonban a város tovább finanszírozhatatlan, ha a működési költségeket nem csökkentik.

 

Azt pedig mindannyian jól látjuk, mennyire voltak megalapozottak és rentábilisak ezek a beruházások.

2012. 11. 05. 21:07

Ez az, amit már mindenki nagyon jól ismer. Igen, akkor éppen ki lehetett volna fizetni a lejárt (!) tartozásokat. És utána? Ez lett volna a kérdésem. Mi lett volna a további terv? Meddig tartott volna ki az a pénz?

A kérdésemre nem válaszoltál egyáltalán.