Iridium - Szeretgom.hu
Iridium

Őket követi

Őt követik

Sajnos senki sem

Iridium

Regisztrált:
2010. 08. 07. 21:21
Utolsó belépés:
2015. 06. 25. 18:22

2012. 09. 07. 13:13

"Maga szerint minden rendben a devizaalapú kötvény kibocsájtással,hitelkihejezéssel?
Esztergomot "finanszírozó" bankok jóhiszeműen törvényesen jártak el?
Megtisztelne válaszával?"

A netikett szerint nem magázódunk a neten, de természetesen válaszolok (egyébként a magázást gyűlölöm, akkor már inkább önözés).

A válasz pedig ismétlés: abból a szempontból, hogy Esztergom város képviselőtestülete és polgármestere mit tett vagy nem tett meg annak érdekében, hogy a város a lehető legjobban járjon az eljárás végén, teljesen érdektelen a banki hitelkihelyezés helyessége, törvényessége.

Ha valaki súlyosan megsebesít egy másik embert, akkor a sértett első dolga a vérzés elállítása, a sebek bekötése. Szóval a devizahitelezésen elmélkedni valóban gittrágás, mert Esztergom haldoklik, senkit nem érdekelnek a bankok (kivéve persze a Fideszt).

2012. 09. 07. 12:11

Egyébként a táblázat alapján Esztergom a 25 milliárdos tartozásából kb. 7-8-at tudott volna visszafizetni, több pénze (ill. pénzre váltható értéke) egész egyszerűen nem volt. Ez nagyjából egybevág János 30%-os tippjével, ennyit vihetett volna a bank, mivel mást nem talált volna. Ehelyett láncba verték a polgártársak Esztergomot és megígérték a bankoknak, hogy mindent visszafizetnek, még ha beledeglik is mindenki. Pont, mint Antall az államadóssággal annó.

2012. 09. 07. 11:56

Szerintem gittrágás a bankok felelősségét, devizahiteleket stb. firtatni, hiszen a felvetés szempontjából ez irreleváns. A kérdés az, hogy a polgármester és a képviselőtestület tagjai milyen megoldási javaslatokkal álltak elő annak érdekében, hogy a város minél előnyösebb helyzetbe kerülhessen a (z ARE) végén, ill. mi valósult meg ebből. Az egyetlen, amit biztosra vehetünk, hogy a testület többségét alkotó fideszes képviselők a 100%-os hitelezői kielégítés mellett törnek pálcát. Esetleg Zoltai telefonálhatott volna a bankoknak is, hátha elengedtek volna 10 milliárdot 20 perc alatt. Nevetés

A lényeg, van rá számtalan példa az országban, hogy önkormányzatok a 100%-os visszafizetés helyett a településük számára kedvezőbb ajánlatot értek el tárgyalásos úton (vagy bíróság által). Esztergomban első körben nem ez történt, nyilván. Esztergomban volt/van egy fix vagyon, ami fedezetül szolgált és szolgálhat az ilyen jellegű követelések teljesítésére. Ettől többet fizikai képtelenség lenne adnia, hiszen nincs mit. A forgalomképes (eladható, értékes) vagyon Esztergomban legfeljebb 15 milliárdra rúg, de ettől valószínűleg jóval kevesebb, talán az 5-8 milliárdot érheti el. Azaz a hitelező ennyit tudna "bekebelezni", nincs más, amit einstandolhatna. Mint ismert, a helyi Fidesz azonban nem a tiszta lappal indulást szavazta meg, hanem az évtizedekig tartó teljes, 100%-os visszafizetését ezeknek a hiteleknek. Az igazán bosszantó dolog az, hogy jórészt ingatlanokról beszélünk önkormányzati vagyon alatt, aminek megvan az a sajátossága, hogy nem mozdítható el a helyéről, így voltaképpen a "bekebelezés" semmilyen hátránnyal nem járt volna az átlag esztergomi számára. Viszont az önkormányzat új lehetőségekkel, ha úgy tetszik erős CDS-sel indíthatta volna a következő évét, hiszen rendkívül jó adósbesorolást kapott volna, amiből aztán új erőre kaphatott volna néhány éven belül az egész hóbelevanc. Lehetett volna újra Gyarapodás program stb., politikusi ambícióktól függően. Ehelyett legalább 15-20 évig jóeséllyel egy kapavágás sem fog történni Esztergomban a Fidesz által támogatott 100%-os kielégítés miatt. Így varázsoltak a városból adósrabszolgát, igáslovat, ökröt.

Még egy link, a 2010-es teljes leltár itt található, ha valakit érdekel.

2012. 08. 28. 18:39

Hát igen, ez itt a baj, hogy addig húzták a rétestésztát a mélyen tisztelt hölgyek és urak, hogy ma Esztergomban csak a legelvetemültebb vállalná be a szerepet. Hivatalból minden országos párt helyi képviselete fog jelöltet állítani (legalábbis elgondolkodik rajta), így a Fidesz is előretolja valamelyik polgártársat, ahogy a többi is mérlegelni fog. Nem akarom ismételni magam, jelenleg vagy Fidesz, vagy Jobbik polgármestere lehetne eséllyel Esztergomnak, a többi a homokozóban marad. Nem tudom említett felek közül ki köti majd a lábára a gumikötelet, hogy beugorjon a sűrűjébe, de majd csak lesz valahogy.

Ja és majd megkapja a nyakába a szivárványkoalíciót, aztán megint rághatjuk a körmünket, hogy akkor mi fog leállni, megállni, kikapcsolódni konfrontáció esetén. Az a bajom, hogy alapvető, banális kérdéseket is politikára használ fel mindkét fél, ami elszomorító, de ez van. Tényleg jobban örülnék, ha a muskátlikról vitatkozhatnánk végre közügyekben, mert a mostani az már nem a köz ügye. Mint "köz" pedig, engem nem érdekel egyik fél búja, bánata sem, ideje csomagolniuk inkább, én muskátlikról akarok beszélgetni. Nevetés

2012. 08. 28. 17:42

Hát igen, pedig ez a legnagyobb problémám, hogy k§rvára nem Esztergommal és a muskátlikkal foglalkozik senki, hanem durcimurciznak jobbra-balra apró baromságokon.

Feltételezem borzalmasan érezheti magát az a maroknyi ember, aki önszántából szépítgeti a környékét, az utcáját jobb híján. Nem kifejezetten nekik kellene ezen agyalni, hanem okostojásoknak a városházán. De ugye a politika minden észt felülír a magyar ugaron és nincs semmi, ami a mindennapokat egyszerűbbé, élhetőbbé tehetné, csak a folyamatos csatározás, aminek a végén mindkét fél csak a vesztes lehet. Mert az garantált, hogy ma egyetlen fideszes képviselő se kerülne be közvetlenül a testületbe, ahogy arra is jóesély van, hogy Tétényit is elhajtanák melegebb tájakra. Ahogy előzőben is írtam, a baj az, hogy ha így folytatjuk a dolgokat, akkor mindkét fél olyan politikai veszteséget fog szenvedni, hogy választáskor megjósolhatatlan következményekkel kell majd szembenézniük. Ami persze nem biztos, hogy jobb lenne, de szerintem megérne egy próbát, ha már a jelenlegiek közül úgyis leírta magát mindenki. Tétényi mögül kihátrált szinte mindenki, a Fidesz a népszavazáson bizonyította a kemény 2%-os nemjeit és az esztergomi 96% (tehát mindenki más) meg csak forrong a tehetetlenség és a stagnálás miatt. Ideje lenne a hölgyeknek és uraknak kollektíve csomagolni és elballagni messzire.