gömbicica - Szeretgom.hu
gömbicica

Őket követi

Őt követik

gömbicica

Regisztrált:
2006. 05. 22. 0:00
Utolsó belépés:
2021. 02. 15. 22:29

2012. 09. 26. 19:24

Ha már szóba került a szilvalekvár is!

A mézes sütemények között volt egy szilvalekváros is. Édesnek elég édes, de nagyon finom. Érdemes vele szöszmötölni.

Mutatós is és roppant kiadós!!!!!   Három nagy rud lesz belőle.

Jobban jártok esetleg, ha akkora a tepsitek, hogy nem érnek össze a rudak. Finomabb az a rész, ahol jobban meg van sülve.  A méz, a füszerek, a dió a szilva ize együtt :-D nyam!:

Photo: Hozzávalók: Tészta:  50dkg liszt,7dkg zsír,20dkg porcukor,16dkg méz,3tojás,1kávéskaál fahéj,2csipet őrölt szegfűszeg,1kávéskanál szódabikarbóna,1csipet só   Töltelék:  1 üveg szilvalekvár,20dkg dió  Elkészítés: A liszet elmorzsoljuk a zsírral,és hozzákeverjük a porcukrot.LYukat formálunk a közepébe és beletesszük a langyos mézet,két tojást,a szegfűszeget,a fahéjat,a szódabikarbónát és a sót.Jól összedolgozzuk a tésztát,és 3 részre osztjuk.Míg az egyikkel dolgozunk a többit letakarjuk.  A tésztát 35-38 cm hosszúságúra és 18-20 cm szélességűre kinyújtjuk.A közepét vastagabbra hagyjuk mint a szélét.A vastagabban hagyott részre szilvalekvárt teszünk,és körberakjuk dióval.Ráhajtjuk a két szélét a közepére,jól rányomkodjuk és megkenjük felvert tojásssal.  A 3 rudat enyhén zsírozott tepsibe tesszük. Előmelegített sütőben 10 percig 200 fokon, majd 10-14 percig 150 fokon sütjük szép pirosra.

Hozzávalók:
Tészta:
50dkg liszt,7dkg zsír,20dkg porcukor,16dkg méz,3tojás,1kávéskanál fahéj,2csipet őrölt szegfűszeg,1kávéskanál szódabikarbóna,1csipet só (ha van akkor citromhéj. -vigyázni argentin citrom nem használható!!!) - én azt hiszem kicsit több  zsirt tettem. A tepsi feltétlenül legyen kizsirozva!

Töltelék:
1 üveg szilvalekvár,20dkg dió

Elkészítés:
A liszet elmorzsoljuk a zsírral,és hozzákeverjük a porcukrot.LYukat formálunk a közepébe és beletesszük a langyos mézet,két tojást,a szegfűszeget,a fahéjat,a szódabikarbónát és a sót.Jól összedolgozzuk a tésztát,és 3 részre osztjuk.Míg az egyikkel dolgozunk a többit letakarjuk.
A tésztát 35-38 cm hosszúságúra és 18-20 cm szélességűre kinyújtjuk.A közepét vastagabbra hagyjuk mint a szélét.A vastagabban hagyott részre szilvalekvárt teszünk,és körberakjuk dióval.Ráhajtjuk a két szélét a közepére,jól rányomkodjuk és megkenjük felvert tojásssal.
A 3 rudat enyhén zsírozott tepsibe tesszük.
Előmelegített sütőben 10 percig 200 fokon, majd 10-14 percig 150 fokon sütjük szép pirosra.

2012. 09. 17. 16:14

Hétvégén az Olvasókörben Méznap volt, aminek a keretében mézes süteményeket lehetett sütni, amiket dijaztak.

Feltennék három receptet, hátha valaki kedvet kap :-)

 

Az őzgerinces cuccot én 6 db-os kuglófformában sütöttem tüpróbáig, keresztbe vágtam el, és a tetejét leöntöttem csak ugy, hogy végigfollyon rajta rózsaszin cukormázzal

Függőlegesen vágtam négy felé. III. helyezett lett :-)

 

Mézes-krémes őzgerinc:

Tészta: 25 dkg liszt, 25 dkg margarin, 12 dkg cukor, 4 ek. méz, 6 tojás, 1 spor.

Töltelék: baracklekvár, 2 cs. tejszin izü puding 6 dl tej, 20 dkg cukor (v.méz) 20 dkg margarin.

Puha margarint +cukrot elkeverni + méz, majd egyenként a tojások,végül hozzákeverni a sütőporos lisztet.(tojás mérettől függően lehet, hogy kell még bele pár kanál liszt) Kikent formába  (2) önteni 170 fok tüpróbáig sütni.

A krémhez pudingot sürüre főzni, kihüteni. Margarint kikeverni porcukorral, + kanalanként hozzákeverni a pudingot. Tehető rum, rumaroma, vaniliás cukor is izlés szerint.

6 lapra vágni, lapokat krémmel kenni. Aki szereti az egyik lapra krém helyett tehet baracklekvárt.

 

 

Mézes-krémes dióval tejföllel:

50 dkg liszt, 10 dkg dió, 25 dkg porcukor 2 ek.méz 1 ek szóda, 4 tojás = tésztává gyurni.

Nehéz lesz! Két óra pihi, 5 lapot sütni tepsi hátulján. (nehéz nyujtani nagyon!!! Ragad! Ne égjen meg)

És nagyon kell lisztezni, kent, lisztezett tepsin sütni, mert leragad, lehet, hogy mindig alá kell vágni vékony pengéjü késsel!)

Töltelék: 25 porcukor,  30 dkg dió, 1 liter tejföl 2 csg. van.cukor. (lehet bourbon!! Esetlegesen kevéske rum ha valaki szereti)

Lapokat tölteni, másnapra puha. Lehet csokizni, reszelt marcipánnal disziteni, stb  I.helyezett lett :-)

 

Mézes-krémes:

45 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 1csapott kk. szóda, 3 ek. olv.zsir, 4 ek. méz, 1 tojás 4 ek tej

Mindebből tésztát gyurunk. (lehet, hogy kevés a tej, akkor pótolni. Lisztfüggő az adagolás!!)

1 órányit nylonba pihen. 3 lapot nyújt  lisztes tepsin süt. Összerakáskor rumos vizzel, vagy rummal megspricceltem az alsó két lapot, a tetejére porcukrot szórtam.

Tölt pudingos margarinos, (v. vajas krémmel)

2012. 09. 13. 8:11

szia :_) tényleg finom ez a bukta. Én kicsiket csináltam, és habzsákból nyomtam a tésztára a lekvárt.

A lekvárt pedig cukrászati nagykerben vettem. penyigei szilva, kenhető, süthető lekvár. összetevők: szilva, viz süritőanyag, pektin étkezései sav, citromsav, káliumszorbát.

szerintem finom lekvár. A szomszédom hozott egyszer egy puccos üvegbe a szilvalekvár hazájából, de annak biz Isten kozma ize volt :-((((

Az igazi lekvár egyébként nekem olyan, ami nincs átdarálva, hanem rágni lehet a héját a szilvának. Na ilyet már nem lehet kapni :-(((((

Ha ugy gondolod, hogy Neked megfelelő, szivesen hozok. Nem szeretem a müanyag félkész dolgokat, de pl. a palacsintaporuk is nagyszerü. Akár 5 palacsintát is csinálhatok, mert csak viz kell hozzá, vagy ha kevés lett a 30, akkor gyors keverek még hozzá kevés port, kicsi vizet, és ennyi.

2012. 09. 12. 20:39

rég jártam erre :-(

Hoztam egy nagyon-nagyon finom buktát. (Ebédre rakott krumpli volt, és ebben a receptben is van krumpli. Félretettem 4 kisebb darabot. ) Meg ne kérdezzétek, hogy honnan szedtem (netes egyébként),gyors kimásoltam, és ennyi.

Most meg bemásolom.

  • 60 dkg liszt
  • 2 krumpli (kb. 20 dkg)
  • 1 egész tojás
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 4 ek porcukor
  • 5 dkg vaj, (+ nekem még kiskanálnyi zsir)
  • 3-4 ek zsír (ez olvasztva lesz)
  • fél ü (kb. 40 dkg) sűrű szilvalekvár
  • A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, és még forrón pépesre összetörjük. Teljesen kihűtjük.
  • 1 dl langyos tejben elkeverjük az élesztőt és 1 ek cukrot, felfuttatjuk.
  • A maradék 2 dl tejet felmelegítjük (ne legyen forró!), felolvasztjuk benne a maradék (3 ek) cukrot és a vajat.zsirt mikor kicsit lehült beledolgoztam az 1 tojást is.
  • A lisztet tálba tesszük, (vagyis én a robotgép jókora táljába, és azzal dagasztottam be)  majd jöhet a  a krumpli, a tojásos,vajas cukros tej, legvégül a felfutott élesztő. Nem túl lágy tésztát kapunk, ami nem ragad sem a tálra, sem a kezünkre. Ha nagyon ragadna, lisztet hintünk bele (ne sokat, csak egy csapott kanállal), ha nagyon száraz lenne, pár csepp tejjel lágyítsuk.(nekem pont jó lett!!! kicsit zsiros kézzel formáztam meg, és nylonzacskót huztam a tálra. Ugy tapasztaltam, hogy igy könyebben kel!)
  • Alaposan kidolgozzuk a tésztát, eleinte a kézi masina dagasztó fejével is dolgozhatunk, de a végén kézzel is gyúrjuk át, hogy érezzük a tészta állagát.
  • Könnyedén meghintjük a tésztagombóc tetejét liszttel, majd langyos helyen 1 óráig kelesztjük.
  • A zsírt egy kis lábaskában felovasztjuk.
  • A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra (kb. 1 cm) kinyújtjuk, és cigarettás doboz méretű (kb. 9x6 cm) darabokra felvágjuk.
  • A tésztadarabokat a tenyerünkbe fektetjük, a keskenyebb vége felől egy szűk teáskanál lekvárt halmozunk rá, a felső részét pedig könnyedén ráborítjuk. A tésztaszéleket körben gondosan összecsipkedjük - összenyomkodjuk.
  • A kialakult kis csomagot megforgatjuk az olvadt zsírban, és tepsire sorakoztatjuk úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön. Ne rakjuk túl szorosra a buktákat, mert meg fognak dagadni. A tepsit semmivel sem kell se bekenni, se kibélelni!
  • Most begyújthatjuk a sütőt. Míg melegszik, a bukták még kelnek pár percet - ez elég is lesz. Ha maradt némi zsír, azt még most szétkenegethetjük a tetejükön. (Tehát tojás nem kell rá.)
  • Közepes hőfok mellett sütjük addig, míg a bukták szép aranybarnák nem lesznek.
  • Ha megsült, rögvest szedjük ki a tepsiből, hogy ne izzadjon bele. Ez a bukta a krumpli miatt még másnak is könnyű és finom.

sütési hőfok: 190 °C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 36x30x6 cm

Tökéletes finom bukta. szerintem nem fogjuk megtudni, hogy milyen másnap :-((( már csak 2 db van belőle :_(((( Hiába :_) család, unoka,szomszédok......

 

Ha már a rakott krumplit emlegettem. Most ugy csináltam, hogy a főtt krumpli felét kicsit kiolajozott tepsibe karikáztam, megsóztam, majd nagylyuku reszelőn(régi nokedli szaggatómat megforditattam :-) ráreszeltem a főtt tojást, sóztam. rá a karikára vágott kolbász, majd szintén a reszelőn a maradék főtt krumplit. 4-5 dl tejfölbe elkevertem 2-3 nyers tojást, kevés sót, 2-3 kanál olajat, azzal öntöttel le az egészet, és volt kis maradék husis szalonnám, azt kockáztam rá.ugy sütöttem meg.  sokkal finomabb lett, mintha karikáztam volna a tojást, és a krumplit. szaftosabb, jobb izü. Nekünk tetszett.

A bukta nagyon nyerő lett!!!!!

Nem birtam magammal, csak megkerestem, hogy honnan van a recept :-) Jó munkát. Érdemes kipróbálni.Nagyszerü!!!

http://www.nosalty.hu/recept/lekvaros-bukta-9-krumplis