Szépszeretet - Szeretgom.hu

Őket követi

Sajnos senki sem

Őt követik

Sajnos senki sem

Szépszeretet

Regisztrált:
2009. 08. 30. 9:03
Utolsó belépés:
2012. 06. 26. 19:36

2009. 12. 30. 12:08

Régóta elterjedt szokás, hogy a karácsonyfa-állítás mellett Jézus születését, a pásztorok és a három királyok látogatását ábrázoló, kis figurákkal berendezett jelenetet helyeznek a karácsonyfa mellé. Mintája az a ma is élő középkori eredetű egyházi hagyomány, hogy karácsonytól vízkereszt ünnepéig a templomokban  nagyobb, szinte szinpadi hatást elérő szoboregyüttest állítanak fel a születés barlangját, vagy istállót ábrázoló háttér elé.

A jelenet szereplői  a kisded Jézus, anyja Mária és Szent József.  Az őket elsőként felkereső pásztorok, az emberiség első képviselői, akik Lukács evangéliumában leírt hagyomány szerint  láthatták és megvallhatták Krisztust.

A napkeleti bölcsek történetét csak Máté evangélista beszéli el. A csillag követése miatt mágusokként is őrzi őket az emlékezet. Királyokká azáltal lettek, hogy  ószövetségi jövendöléseket vonatkoztattak rájuk: „Népek jönnek világosságodhoz, és királyok a benned támadt fényességhez" (Iz 60,3) Szent Ágoston szerint ők voltak az első pogányok (ahogy a pásztorok voltak az első zsidók), akiknek megnyilatkozott a gyermek isten mivolta. Nevüket - Gáspár, Menyhért, Boldizsár - csak a 9. század óta említik, ennek a hagyománynak az eredete bizonytalan. Személyüket hol a három életkor, hol az akkor ismert földrészek (Ázsia, Európa, Afrika) képviselőinek tartották, ezért ábrázolták az egyiket mórnak vagy szerecsennek.

A betlehemi jelenet egy képben ábrázolja tehát  a három evangéliumi eseményt: Jézus születését, a pásztorok és a napkeleti bölcsek látogatását. 

2009. 12. 26. 14:42

 

Érseki címere

2009. 12. 25. 10:43

Békéről és felelősségről beszéltek az éjféli miséken

A szenvedő és reménykedő Szentföld békéjéért való imádkozásra szólította fel a hívőket a jeruzsálemi latin pátriárka a betlehemi csütörtök éjféli misén. Fuád Tual a ciszjordániai Betlehemben, a Születés templomával szomszédos Szent Katalin templomban tartott karácsonyi misét, amelyen jelen volt Mahmúd Abbász palesztin elnök és Szalám Fajjád miniszterelnök is.

A jeruzsálemi latin pátriárka homíliájában (szentírás szövegének magyarázata) a palesztinokat és az izraelieket egyaránt egymás kölcsönös tiszteletére intette. "E föld lakói testvérek, akik ellenségként érzékelik egymást. Ez a föld azonban megérdemli, hogy itt be lehessen lélegezni a szabadságot, az igazságot, a szeretetet, a megbékélést, a békét és a biztonságot" - mondta Fuád Tual.

Csütörtökön már a délutáni órákban több ezer keresztény gyűlt össze a Jászol téren, hogy erős biztonsági készültség mellett ott töltse a karácsony estét. Az ünnepségek kezdetén cserkészek vonultak be sípok, dobok és dudák hangjára a térre, szemben a Születés templomával, majd Fuád Tual érkezett meg ünnepélyesen körmenet élén Jeruzsálemből Jézus Krisztus szülőhelyére. A palesztin hatóságok 15 ezer látogatót vártak a betlehemi szentestére, köztük 300 palesztint a Gázai övezetből.

Erdő Péter bíboros, prímás a karácsonyi éjféli misén Budapesten arról beszélt, hogy a hajdani betlehemi történet ránk vonatkozik, a mi életünket változtatja meg, ezért van a karácsonyi öröm.

A hívőket ugyanakkor ne zavarják meg "azok a műsorok, amelyek éppen az ünnep szent napjaiban Jézus Krisztus személyéről annyi tudománytalan, történelmileg nem helytálló, ellenséges elképzeléssel árasztják el a világot" - tette hozzá az esztergom-budapesti érsek a csütörtök éjfélkor kezdődött szertartáson.

"Mintha a pásztorok egyszerűsége az értelmiség, az írástudók felelősségére hívná fel a figyelmünket" - jegyezte meg a bíboros. Azt mondta, hogy ha "a világ bölcsei és gondolkodói, a közvélemény nagy formálói belebonyolódnak a különböző érdekek hálójába és nem tudják, nem akarják (...) továbbadni mindazt, amire az embereknek szükségük van ahhoz, hogy élhessenek (...) akkor az igazság (...) megrendíti az egyszerű emberek szívét, és minden nehézség ellenére mégis utat talál az elesett emberiséghez".

2009. 12. 25. 1:31