Szépszeretet - Szeretgom.hu

Őket követi

Sajnos senki sem

Őt követik

Sajnos senki sem

Szépszeretet

Regisztrált:
2009. 08. 30. 9:03
Utolsó belépés:
2012. 06. 26. 19:36

2010. 11. 28. 13:22

Advent, új kezdet, új egyházi év.

Újra útnak indulunk Jézus Krisztus útján.

Jócselekedetekkel akarunk indulni a közelgő Krisztus elé.

Új elhatározás, szent várakozás gyullad a lelkünkben.

Virrasztva és imádkozva készülünk Jézus megtestesülését ünnepelni.

2010. 11. 24. 21:48

Nézze meg Liszt Esztergomi miséje vatikáni változatának római ősbemutatóját!

november 24. 12:51  A pápa megköszönte nekünk Liszt Esztergomi miséje vatikáni változatának ősbemutatóját, és történelminek nevezte azt – mondta a Kurírnak Altsach Gergely, a Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Vegyeskarának egyik szólistája. A bemutató november 15-én volt, az előadók vasárnap érkeztek haza Rómából.

Hozzátette: Liszt Ferenc Esztergomi miséjének vatikáni változatát 1859-ben írta, de azt soha nem mutatták be Rómában. Idén november 15-én négy magyar és egy német kórus, összesen 270 kórista mutatta azt be a Vatikánban. A bemutatót a szerdai audiencián köszönte meg a Szentatya, ekkor az előadók nevében átadták a pápának a mű kottáit is.

Altsach Gergely elmondta: a művet előadták Albanoban is, ahol egykoron Liszt Ferenc is karnagyoskodott. A közönség felállva tapsolt – mondta Altasch. Az út során a Berzsenyi Dániel Vegyeskar a Római Magyar Akadémián és Assisiben is fellépett, ahol a Magyar Egyházzene Évszázadai és az Esterházy egykor és ma CD-sorozatokból összeválogatott műsort adtak. Megjegyezte: felemelő érzés volt mindez, az út nagy lelki élményt jelentett.

Az esztergomi bazilika felszentelésére írt misét (Missa solennis) 1856-ban mutatták be. A nagyzenekarra írt kompozícióból a Cappella Giulianak, a Szent Péter-bazilikában a szentmiséket kísérő kórusnak a karnagya készített egy kisebb apparátusra, orgonára és mélyvonós zenekarra írt verziót. Ez az úgynevezett vatikáni változat sokáig kéziratban, szűk körben volt ismeretes. Nyomtatott kotta formájában a németországi Eschweilerben működő Liszt Társaság – amelynek alapítója és vezetője Ács József és Palatinus Violetta – rendezte sajtó alá. Ők szervezték ezt a vatikáni ősbemutató előadást is, melyet idehaza november 11-én, a budapesti Belvárosi Főplébánia-templomban már megelőzött egy hangversenyszerű megszólaltatás.

A szombathelyi megyéspüspök, Veres András november 15-én, hétfőn reggel a vatikáni Szent Péter-bazilika katedra oltáránál ünnepélyes szentmisét mutatott be, amelyen más Liszt-művek is felcsendültek a budapesti fellépésen is szereplő kórusok és az őket vezénylő karnagy előadásában. A produkcióban magyar részről valamint az aacheni egyházmegyében működő Franz Liszt kamarakórus mellett a Belvárosi Vonósok; a Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Vegyeskara, karigazgató: Vinczeffy Adrienne; az Országos Széchényi Könyvtár Énekkara, karigazgató: Eckhardt Mária; a Csongrádi Zenebarátok Kórusa, karigazgató: Kocsis Istvánné; a Belvárosi Főplébániatemplom Énekkara, karigazgató: Virágh András; vezényelt: Virágh András. Orgonán a német Liszt Társaságot vezető Ács József játszott. Közreműködött Palatinus Violetta (szoprán), Bakos Kornélia (alt), Molnár András (tenor) és Tóth János (basszus). Jelen volt hazánk szentszéki nagykövete, Győriványi Gábor. Ezt megelőzően, vasárnap a magyar kórusok a római Loyolai Szent Ignácról elnevezett barokk templomban léptek fel a Liszt szerezte Missa Choralis-szal.

A vatikáni ősbemutatóról a YouTube-on is megtekinthető a német WDR tévé videója.

 

2010. 11. 03. 7:59

Székely János püspöknek a Mária Rádió hallgatóihoz intézett levele és hangüzenete a Mária Rádió honlapján érhető el.

2010. 10. 15. 8:05

  Egyszer olyan  nagy tömeg  gyűlt Jézus  köré, hogy  csaknem  agyontaposták
  egymást. 

  Így  beszélt  akkor  tanítványaihoz:  Óvakodjatok  a  farizeusok
  kovászától, vagyis  a  képmutatástól!  Nincs olyan  rejtett  dolog,  amely
  napfényre ne kerülne;  sem olyan titok,  amely ki ne  tudódnék. Amit  szűk
  körben bizalmasan mondtatok,  nyilvánosan elbeszélik, és  amit zárt  ajtók
  mögött fülbe súgtatok, szájról szájra adják.