Esztergom Anno - Szeretgom.hu
Facebook

Őket követi

Őt követik

Esztergom Anno

Regisztrált:
2007. 06. 08. 10:27
Utolsó belépés:
2022. 12. 19. 8:51

2011. 08. 01. 9:24

Piac 1962

Kertes házak utcája c filmben.

A film először. a 12. perctől mutatja Esztergom központját (Széchenyi tér, Arany János utca), majd a korabeli aranyhegyi, frissen épült házakat is többször látni, de később, a 21-24. perc között a piac, 52-54. perc között belvárosi kávéháznál a fiatal Latinovits látható, és később is lesznek felismerhető esztergomi városrészletek.

Fontosabb szereplők: Bara Margit, Gábor Miklós, Latinovits Zoltán, Schubert Éva, Tomanek Nándor, Tábori Nóra

A film 1962-ben készült.

2011. 05. 27. 9:12

Akik ott voltak tegnap a temetőben - ezek szerint - vagy már mind ismerték az utat, helyszínt, vagy nagyon pontosan indultak, így fordulhatott elő, hogy 15. 55-kor már senki nem ment a templomhoz...utólag is elnézést !

De lesz még hamarosan egy újabb alkalom, hiszen a június 19-i megemlékezésre szeretnénk teljesen befejezni.

A református templom felől indulva > 2500 Esztergom,Petőfi S.u.46. (Ez a Belvárosi temető)  A temetőnek két bejárata van, az egyik a református templom felőli, a másik a Dobogókői út felé haladva az utcafront másik végében. Ezt a bejáratot is elhagyva, néhány méteren belül végződik a temető (kerítés). A temetőn kívül, a kerítés és a társasházak/sorházak között vezet fel balra egy kocsibejárónak kinéző, az utcafronttól egy alacsony fehér kapuval elhatárolt, betonozott út. Az alacsony kapu nyitható. Ennek a "társasházi" útnak a végében, az utcafronttól kb. 20-30 méterre van egy kapu, ami mögött ott a zsidótemető, illetve a bejárat mellett jobbra egy kis épület, ahol az emléktáblák láthatók.

 

google maps

2011. 05. 18. 8:32

Ennek az "olajozottsághoz" semmi köze.

Úgy tudom, hogy "Proletárék" minden év május 9-én a "győzelem napját" (azaz a háburú végét) ünnepelik,  és főként arra való hivatkozással tartanak megemlékezést (nagyon helyesen) a zsinagógánál, az emléktáblánál, a szobornál.

A mostani bejegyzés (hír) pedig ettől eltérően, egy 363 nappal korábbi, helyi eseményre történő megemlékezésről szól.

Nyilván Proletárék megemlékezését is érdemes lett volna "közhírré" tenni (de ők nem tették, pedig biztosan többen lettek volna jelen, akár "Lokálpatrióták" közül is), viszont ennek elmaradása miatt nem elegáns egy másik, teljesen eltérő évhez és dátumhoz köthető, helyi megemlékezés kapcsán "nem összefogást" és "nem együttműködést", "olajozatlanságot" emlegetni csak azért, mert azt egy másik egyesület szervezte.