Esztergom Anno - Szeretgom.hu
Facebook

Őket követi

Őt követik

Esztergom Anno

Regisztrált:
2007. 06. 08. 10:27
Utolsó belépés:
2022. 12. 19. 8:51

2014. 09. 10. 11:27

Szeretném kérni az illetékes szemétszállító cég segítségét is, ami nem segítség, hanem közfeladat-ellátás.

Két hete nem ürítik !!!

 

2012. 09. 03. 12:40

Miközben zajlik az Ízek Korok Hangulatok rendezvény ,lesz egy ilyen is ..., bízzunk abban, hogy a kettő egyidőben történő futása nem a szokásos esztergomi szándékos kettéosztottságot, hanem a véletlen egybeszervezést testesíti meg...

Milyen kár, hogy nem az egymást követő hétvégékre került e két rendezvény....

2012. 09. 03. 12:33

 

Kár, hogy a két rendezvény szervezői nem egyeztettek, remélhetőleg a két program erősíteni fogja egymást és nem gyengíteni a másikat...

2012. 08. 16. 21:27

1939: esztergomi ünnepi körmenet Nagyboldogasszony napján

http://filmhiradok.nava.hu/watch.php?id=3427

2012. 08. 03. 8:58

Adalék a korábbi, a szoborhoz kapcsolódó ''Fejtörő játékból'':

Az város főterén található Ister-kút az utóbbi idők leginkább megosztó alkotása, ami talán nem is magának az alkotásnak, hanem inkább a tér legutóbbi felújításának és a helyi politikának köszönhető, így a beküldött megfejtések is igen szűkszavúak és kritikusak voltak. (szerk.)

Évtizedekkel korábban a várnál felállított „Városalapító” (gördeszkás) okozott hasonló megosztottságot, de az Ister-kút kritikája még ennél is hatványozottabb.


2006-ban, A Széchenyi tér felújításakor a 17-es szám előtti részen állították fel Párkányi Raab Péter szobrászművész öt életnagyságú nőalakot megformáló mediterrán hangulatú kompozícióját.
Az Ister-kút, mely a Duna és Esztergom városának ősi nevét hordozza egy nyolcágú csillag alaprajzú, feszített tükrű medencéből emelkedik ki. Anyaga süttői mészkő, a medence: 65x1000x750 cm, magassága: 380 cm.

A művész korábban így nyilatkozott a főtérre készülő alkotásáról:
„Az esztergomi Ister-kúton tavasz óta dolgozom három gipszöntővel. Amióta megkaptam ezt a számomra egyszerre kedves és fontos munkát, minden időmet és gondolatomat leköti. Napi tizenkét órát vagyok a műtermemben, de van, amikor még ennél is többet. A kút gipszmodelljei a napokban készültek el, az elkövetkezendő hónapok feladata pedig a szobrok kőbe faragása lesz. Ebben a munkámban öt kőfaragó mester is segít, én pedig ide-oda „röpdösök” közöttük. Alkotásom, mint azt neve is jelzi, a Duna istennőjére utal, és egy kicsit mediterrán stílust tükröz. A kagylókat és csigákat ábrázoló kútban öt életnagyságú fürdőző nőalak lesz látható. A nőalakok mindegyike más modellről készült, hogy még izgalmasabb látványt nyújtson a szoborcsoport. A mű szeptemberre készül el, ekkor lesz az átadása a műtermemben, a következő hónapban pedig felállítjuk a Széchenyi téren. Már alig várom ezt a pillanatot! Remélem ugyanolyan szeretettel fogadják a város lakói, mint ahogyan én készítem nekik. A tér másik felén felállítandó Géza fejedelem szobron is dolgozom már.

Párkányi Raab Péter elárulta, hogy neve ellenére semmi nem köti az Esztergommal szemben található városhoz. – Apai nagyapától örököltem, ő vette fel, amikor a háborút követően magyarosítania kellet a nevét. Hogy pontosan miért ezt választotta, azt nem tudom. Esztergomhoz viszont rengeteg emlék köt. Gyermekkoromban és felnőttként is rengeteget jártam ebben a gyönyörű történelmi városban. Már a levegőjében is érezhető a történelmi múltunk. Fejlődése az elmúlt években mindenki számára látványos. Külön öröm számomra, hogy a szépítés szándéka egyfajta szoborállítási kedvet is magában foglal. Melocco Miklós nemrégiben felállított Szent István megkoronázása című alkotását pedig lenyűgözőnek tartom, mindenkinek megdobogtatja a szívét.”


Megfejtés képekben:

 

1. kép

2. kép

3. kép

4. kép

5. kép

6. kép

7. kép

8. kép

9. kép

10 .kép

11. kép

12. kép

13. kép


Eddigiek


Térképen


GPS-koordináták:

É 47°47´33.25
K
18°44´38.85´´