Esztergom Anno - Szeretgom.hu
Facebook

Őket követi

Őt követik

Esztergom Anno

Regisztrált:
2007. 06. 08. 10:27
Utolsó belépés:
2022. 12. 19. 8:51

2015. 12. 18. 8:01

Annak idején, amikor nekiálltam megcsináltatni a bábukat körbejártam a témát.

Maga az "egyszerű" sakkfigurák elkészítése is több százezer Ft-os költség, a faragott -egyedi változat, a készítő "nevétől" függően félmilliótól indul.

Kerti sakk céven lehet gyártókat találni.

Mi végül esztergomi műhelyben ( Belánszky László faesztergályos) készíttettük el.

Ezt a viszonylag magas árat azért fontos kiemelni, mert nyilván biztonságos hely szülségeltetik a tárolásra, és azért nagy a kísértés, hogy egy óvaltlan pillanatban hirtelen "elmászhatnak" a bábuk, ha nem körültekintő az őrzés.

Ma már az ennél nagyságrendekkel alacsonyabb értékű dolgoknak is lába kél, ha nem őrzik...

Nyilván kínai-fröccsöntött figurákkal (ha van ilyen) én nem járatnám le a várost.

Amíg a város beruházna egy ilyenbe, természetesen szívesen adom át tesztelésre a sajátot, ha valaki tud szerezni 32-32 db fekete-fehér mobil-lapot tábla gyanánt ( ~ 30x 30 c m) akkor szívesen kölcsönzöm már az adventi vásárra is a bábukat.

2015. 06. 30. 0:29

Benne van a bakancslistámban, az Esztergom Anno facebook oldalra bőven teszek fel  Kertész André képeket.

Legutóbb pénteken: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10153430970866252&id=285522606251

Remélem, hogy talán sikerül egyszer egy eredetire is szert tennem...

Nemrég jártam Szigetbecsén, utólag egy kedves ismerősöm hívta fel a figyelmet arra, hogy ott (nem becsülöm le Szigetbecsét !) van emlékszobája, sőt állandó kiállítást is rendeznek :

 

André Kertész Fotómúzeum és Emlékház

Az emlékház 1987-ben nyílt meg.

 

A magyar származású André Kertész (1894-1985) fotóművész, 120 szignált képét küldte el a múzeumnak, és ide került halála után New York-i lakásából néhány bútor és személyes tárgy is.

André Kertész gyermekkorának nyarait nagybátyjánál, Szigetbecsén töltötte.

1984-ben tett magyarországi útja alkalmával felkereste a kedves emlékű helyet, és állandó kiállítás céljára számos nagy értékű fotót adományozott a településnek. 

 

Egy időskori interjújában a következőket mondta e tájról és az itt élőkről:

"Becse sem a rokonok miatt lett meghatározó, hanem mert olyan közel kerülhettem a természethez és azokhoz, akik közt ez történt velem... Később akár Franciaországban vagy New Yorkban fényképeztem tájat vagy embert, a becsei táj és a becsei emberek születtek újjá minden képen."

 

Ezen felbuzdulva gondoltam, hogy futok egy kört a potenciális esztergomi helyszín kapcsán, ez a Múzeumok Éjszakáján volt...nem arattam osztatlan sikert az esztergomi rendezés ötletével, de nem adom fel...:-)

Szerencsére az üzletfeleim ismét invitáltak egy 'becsei találkozóra, így most bekalkulálom a nyitva tartási időt és elmegyek a múzeumba is.

És talán elkezedem a szervezést is....lesz, ami lesz.

 

S.A.

 

2015. 06. 04. 23:49

Esztergomot a rendezvényen a Sic Transit Folk Műhely képviseli péntek este:

2014. 09. 30. 15:32

Bocsánat, de szerintem ez a "beszámolóval" köszönő viszonyban sincs.

Hol vannak a számok ?

Bevétel, kiadás, mérleg, eredmény, stb.

A komoly vállalatok (már a kft.-k is) mérleg szintű havi jelentésekkel dolgoznak, melyből jól látszik, hogy hol vannak elmaradások a tervektől, hova kell több erőforrást csoportosítani, hol kell megszorításokat eszközölni, hol lépték át a tervezett költségkeretet, stb.

Csak remélni tudom, hogy a Strigoniumnál is léteznek tervek, nem csak konszolidált szinten, hanem cégekre bontva is.

 

Azt már megszoktuk, hogy a politikusok rizsálnak, de egy gazdasági társaság vezetőjétől (mint versenyszférában dolgozó) a magam részéről mást, többet várnék el.

 

Mert ez így nem más, mint egy általános iskolás szintű fogalmazás arról, hogy mit is csinálam a nyáron (augusztusban) munka fedőnév alatt, valamint erőltetett utalás a végén arra, hogy sztachanovista módon a szabadságot is feláldozta a vezető a kormányhivatali látogatás oltárán, mindnyájunk megváltásának érdekében.

Könny is szökött rögtön a szemembe.

 

Azt gondolom, hogy a város tulajdonában lévő részvénytársaság vezetőjétől ennél konkrétabb és a versenyszférához méltó "beszámolót" illene kapnia az itt élőknek.

Akár az egyes kft.-kre bontva is.

Mert az ilyen szintű, ál-beszámolnak álcázott karakterpazarlásra pont nincs szükség, akkor inkább maradjon titokban minden, mint ahogy ez a múltban is volt.

 

De szóljon valaki nyugodtan ha tévednék, és rajtam kívül mindenki életét az ilyen kaliberű beszámolók által indukált nyálcsorgatós, édes álmok utáni ébredés szellemi erekcióban megvalósult tettvágya tenné izgalmassá, érdekessé.