Emléktermet avattak a hős esztergomi tűzoltó tiszteletére
Kultúra
2015. nov. 6.

<p>Emléktermet avattak és koszorúztak az Esztergomi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon. A szombati napon a két évvel ezelőtt, szolgálatteljesítés közben elhunyt Kövecs Gergő tű. hadnagyra emlékeztek az esztergomi tűzoltóságon.</p>

Fotó: Juhász Péter tű. alezredes

 

A megemlékezésen a közvetlen hozzátartozók, rokonok és kollégák vettek részt. Az idei évi megemlékezést és koszorúzást megelőzte egy rendhagyó esemény. A szombati naptól az esztergomi laktanya tanterme, ezen túl Kövecs Gergő nevét fogja viselni. Az emlékterem avatásán megjelent Czomba Péter tű. ezredes KE MKI igazgatója, Stolczenberger Tibor tű. ezredes az Esztergomi Katasztrófavédelmi Kirendeltség kirendeltség-vezetője. Az emlékterem avatását emlékbeszédek előzték meg. Elsőként Stolczenberger Tibor tű. ezredes emlékezet, aki kiemelte Gergő szakma szeretetét, hivatástudatát és csapatjátékos mivoltát. Ezt követően Ferencz Zoltán tű. őrnagy osztotta meg a megemlékezőkkel személyes történeteit, valamint köszönetét fejezte ki a szülőknek, hogy egy ilyen nagyszerű gyermeket neveltek fel. Az emlékbeszédek sorát Czomba Péter tű. ezredes zárta.

 

Az igazgató úr kiemelte beszédében, hogy a megtörtént tragédiát követően hihetetlenül összefogtak az esztergomi tűzoltók, és követendő példát mutattak az egész országnak. Kövecs Gergő tű. hadnagy az életében is példát mutatott mindenki számára, amelyet mi sem bizonyít jobban, hogy a tűzoltóság mellett az Országos Mentőszolgálat munkatársa is volt, és számára az életek mentése, a segítségnyújtás mindennapos eseményekké vált.

 

A beszédeket követően az esztergomi tűzoltó kollégák összefogásával készült emlékfal leleplezésére került sor. Itt helyezte el mindenki az emlékezés virágait, mécseseit, majd a megemlékezés a koszorúzással folytatódott, amelyet a laktanya előtt elhelyezett Flórián szobornál tartottak meg. Itt emlékbeszédet mondott Rossz Miklós c. tű. ftőrm., aki méltósággal emlékezet kollégái nevében Kövecs Gergő tűzoltóra, majd beszédét a Silencio hangjaival zárta.

 

A laktanyai megemlékezés az emléktábla előtti koszorúzással zárult. A megemlékezést követően a Rám-szakadékban tartott emléktúrán vettek részt a rokonok, családtagok, barátok és a tűzoltó kollégák. A szakadékban lévő emléktábla mellett is gyújtottak mécseseket a soha el nem feledett kollégájuk számára.

 

KEMKI

(forrás)