Fejlesztési központot avatott a Neuzer gyár
Gazdaság
2015. márc. 19.

<p>Átadták a Neuzer gyár fejlesztési központját az ipari parkban, <span>ahol kisszériás, különleges járművek, közösségi kerékpárrendszerek, elektromos járművek gyártását és tesztelését végzik a jövőben.</span></p>

"Célunk továbbra is, hogy kerékpárjaink megbízhatóak és kitűnő ár-érték arányúak legyenek" - hangzott el az avatási ceremónai elején, majd Neuzer András lépett a mikrofonhoz. Köszöntőjében a kezdetekről beszélt, egy pillanatra felsejlett a '80-as évek Magyarországának hiánygazdasága, majd megtudtuk, hogy a hazai kerékpárgyártás megindítását is ez hívta életre. A gyártulajdonos kiemelte a fejlesztési szegmens fontosságát is, hiszen itt érvényesülhet a fiatalság kreativitása, tehetsége és teremtő ereje.

 

Majd a Neuzer legújabb trendjeiről esett szó, pár éve teherhordó kerékpárokat is gyártanak az üzemben, ezzel nemcsak a hazai mezőnyben tűnnek ki, hanem Közép-Kelet Európában is egyeduralkodóak. Szállítottak ilyen kerékpárokat a Magyar Postának, európaszerte lapkihordó cégeknek, de hathatosan részt vesznek a teherhordó biciklikkel a közmunkaprogramban is. Mint elmondta, a cég másik fő profilja a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése, időközben érkeztek megkeresések az Amerikai Egyesült Államokból is, Neuzer András szerint a megkeresés jól mutatja a brand nevét és értékét a nagyvilágban. A Fejlesztési Központ alappilére a minőségi kisszériás kerékpár és kölcsönzőrendszerek gyártása.

 

 

Az Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára, aki volt ferences diákként szintén kötődik Esztergomhoz, köszöntőjében kiemelte, a magyar ipar kutatás-fejlesztési tevékenységének bővítésére a következő időszakban évente 250 milliárd forintnyi vissza nem térítendő uniós támogatás áll rendelkezésre. Glattfelder Béla hangsúlyozta, a kormány a Jedlik Ányos-programon keresztül szeretné növelni az elektromos közlekedés arányát.  A kerékpározás területén a közösségi kerékpárrendszereknél kínálkozik erre lehetőség, az itt induló fejlesztésekkel ez elsők közé kerülhet  Magyarország Európában - tette hozzá.

 

 

A központban végzik a sorozatban nem gyártható, különleges járművek, mint a közösségi, kölcsönözhető kerékpárok készítését, tesztelését, valamint az ezekhez kapcsolódó kiegészítő berendezések, dokkolók ésinformációs oszlopok előállítását.

A Neuzer Kft. az 2013. szeptemberében Esztergomban adta át az országelső közösségi, kölcsönözhető kerékpáros rendszerét. Ezt követően a rendszert bevezették Hévízen, majd a társaság egy befektetési alappalközösen elnyerte Győr közösségi kerékpáros rendszerének kivitelezését. A Győrbe kerülő járművek és kiegészítők már a fejlesztési központbankészülnek el. Ezév júliusig a gyárnak 180 kerékpárt, 256 dokkolót és 23 információs oszlopot kell üzembe helyeznie a városban.

A fejlesztési központban mérőszobát is kialakítottak, ahol terhelésespróbáknak vethetik alá a gyárban készülő modellek mintadarabjait, valamint berendeztek egy bemutatótermet és létrehoztak egy raktárat. A beruházás részeként a tetőre egy 36 kW kapacitású napelem rendszerkerült, mely a termelt energiát a hálózatba juttatja.

Az új részleg megépítése 15 új munkahelyet teremtett, villamosmérnökök, gépészmérnökök, formatervezők, műszerészek ésraktárosok alkalmazásával.

 

Forrás: MTI/Szeretgom

(forrás)