Elvi támogatás a Kernstok-villa felújításához
Kultúra
2015. jan. 6.

<p style="text-align: justify;">A Megyei Közgyűlés elfogadta a térség építészeti örökségének megőrzését és fejlesztését felvázoló programcsomagot soros ülésén. A megye megannyi települését érintő beruházás konglomerátum keretében Nyergesújfalun a Kernstok-villa tervezett önkormányzati fejlesztésének koncepciójához is elvi támogatását adta a közgyűlés. Az épület felújítása folyamatosan napirenden volt az elmúlt években, aukciót is szerveztek a megmentésére.</p>

A Kernstok-villa felújításának 2012-es látványterve
Fotó: MTI

 

Sorsára hagyták a Kernstok-villát – ezzel a címmel látott napvilágot 2012-ben a HVG cikke, mivel – ahogy írják – a nyergesi önkormányzat időlegesen lemondott a hosszú idő óta tervezett felújításról pénzhiányra panaszkodva. Akkor 60 millió forint önrészt kellett volna vállalnia a városnak a felújításra elnyert 93 millió forinthoz.

 

A pályázat keretében a villát teljesen felújították volna, többek közt lift került volna az épületbe, alkotóházat és művészellátót alakítottak volna ki, betöltve tereit, visszanyúlva kicsit az építtetőhöz, Kernstok Károlyhoz, aki 1912-ben építette a villát. A képviselő-testület viszont az épület örökségvédelmi felújítása és az eredeti formák megtartása mellett döntött (az elkészült tervek szerint jelentős változásokkal és a korhű alapokat nélkülöző munkálatokkal kellett volna számolni a tervek szerint), ezért a városkép-rehabilitációs pályázaton elnyert 93 milliós támogatásról le kellett mondaniuk.

 

Kernstok Károly (1873-1940)

Kép: mek.oszk.hu

 

A villa egy része megőrizte korhű állapotát, megvan a terasz, Kernstok falócája és a nappali is épen maradt annak ellenére, hogy az épületben az évtizedek alatt működött kozmetikai szalon és fogorvosi rendelő is.

 

A legújabb elképzelések és felvetődő tervek szerint az épülettel egyetemben a kert rehabilitációja is megtörténne, a projekt befejeztével alkotóházként, kiállító teremként és idegenforgalmi irodaként funkcionálhatna. A villa 150 millió forintból újulhatna meg, a projekt megvalósításához szükséges tervek, engedélyek elkészítése és beszerzése folyamatban van a közgyűlés anyaga szerint, amelyben a közgyűlés elvi támogatást nyújt a felújításhoz.

 

Kernstok Károly: avantgárd zseni a Nyolcak néven elhíresült művészcsoport egyik vezéregyénisége volt, aki a magyar művészélet olyan kiemelkedő alkotóit látta vendégül a progresszív magyar képzőművészet és értelmiség központjaként is funkcionáló házában, mint Feszty Árpádot vagy Ady Endrét. A Tanácsköztársaság idején művészeti szabadiskolát működtetett Nyergesújfalun. Neve elválaszthatatlanul összeforrt a városéval, ahol intézményeket és utcát neveztek el róla. A Tanácsköztársaság megszűnése után bebörtönözték, majd emigrált.

(forrás)