Ünnepi megemlékezés a Zene Világnapja alkalmából
Kultúra
2014. okt. 2.

<p style="text-align: justify;">Csaknem 40 éve, hogy Yehudi Menuhin amerikai születésű hegedűművész kezdeményezésére október elsejét a Zene Világnapja rangjára emelték, hangversenyekkel, operaelőadásokkal emlékezve meg e napról a Föld számos országában. Ebbe az „ünnepi áradatba” kapcsolódott be az Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Gyakorló Általános Iskola is hangszeres-énekes műsorral.</p>

Szerencsés Tiborné igazgatónő bevezető szavait és Tankó Mátyás (4. b) trombitaszólóját követően Baranyai Péter (6. o.) ismertette a hallgatósággal - az aulában összegyűlt iskolaközösséggel - e jeles nap eredetét és jelentőségét.

 

Viva la musica! – Éljen a zene! – Praetorius közismert dallamát Baumann Leonárd (2. b) idézte fel zongorajátékával. A klasszikus dallamot egy hangszerekről szóló vidám angol népdal követte – énekes gyerekek előadásában Weöres Sándor szövegfordításával.

 

Az énekszó után Vakán Zsuzsanna (5. b) olvasta fel Dmitrij Sosztakovics gondolatait, mely egy zeneszerző „szemén keresztül láttatta meg "e nap üzenetét. A prózai pillanatokat ismét zeneszó váltotta fel – Vakán Zsuzsa népi éneke.

 

A folytatásban a furulyásoké volt a főszerep – Krausz Krisztián (6. o.) szólója, valamint Gergely Veronika és Vida Nola (3. a) duója népi-és gyermekjátékdalt adva elő.

 

Befejezésül a világhírű magyar zeneszerzőre és zenetudósra, Bartók Bélára emlékezett Nagy Levente (5. a) egy Illyés Gyula versrészlettel, „zárszóként” Varga Márk Lajos (5. a) szólaltatott meg népi hegedűn egy dunántúli népdalt Bartók gyűjtéséből.

 

A megemlékezés főszervezője Poncsák Zsuzsanna ének- zene szakos tanár volt.

(forrás)