Ingatlanvásárlási jó tanácsok - második rész
Gazdaság
2014. ápr. 25.

<p style="text-align: justify;">Tavasszal sokakban felbuzog a telek- és ingatlanvásárlási kedv, ezért új rovatot indítunk, melyben Biró László ingatlanszakértő ír arról, mire érdemes figyelni új vagy használt lakás, ház megvételénél. Második rész.</p>

3. Ingatlankörnyezet

Az élhetőség és a jövőbeni értékesíthetőség szempontjából nem mindegy, milyen elhelyezkedésű egy ingatlan. Lehet szép a ház, ha megközelítése csak rossz minőségű úton keresztül lehetséges, vagy nagyon távol esik a munkahelytől, iskolától, óvodától, és a bevásárlási lehetőségtől. A nagyobb távolság nagyban megnövelheti a napi kiadásinkat, hisz naponta többször ingázhat gépjárművével egy család (vegyük figyelembe, hogy az üzemanyagköltségek folyamatosan nőttek az elmúlt években). 

 

Fontos lehet a centrumtól, a helyi járattól, esetleg a vasúttól való távolság is.  Az ipari létesítmények közelsége környezeti és esztétikai ártalmat okozhat. A vasút, főút közelsége, vagy az ablak alatti buszmegálló is terhelheti életünket. Fontos az épület gépjárművel való megközelíthetősége (forgalmi rend), vagy a parkolás lehetősége.

 

Az ingatlan hiányos közműkörnyezete is sok nehézséget okozhat, vannak olyan helyzetek ,amikor a kapacitás igen szűk, és tovább nem fejleszthető a rendszer.

 

Telekkel rendelkező épületeknél érdemes tisztázni a telekhatárokat, bejárási útviszonyokat és összevetni ezeket a térképmásolattal. A gyenge humán környezet is sok nehézséget okozhat, érdemes még a vásárlás előtt a szomszédokat felkeresni, megismerni, kikérdezni.

 

A társasházaknál, közös udvaroknál kiemelten fontos a jószomszédi viszony, hihetetlenül megronthatja napjainkat egy kellemetlen szomszéd. Már az első beszélgetésnél kiderülhet, hogy mennyire nyitott ránk a szomszéd, és sok értékes információhoz is juthatunk.

 

Sok problémát okozhat társasházi fejlesztésénél, vagy felújításnál az akadékoskodó lakóközösség. Ha van lehetőségünk, próbáljunk hozzánk hasonló homogén, kis társadalmi és jövedelmi különbségű lépcsőházat választani. Emeletes házaknál fontos a szintelhelyezkedés, nem mindegy, naponta hányszor megyünk fel a negyedik emeletre, ez főleg az időseknél lehet később probléma.

 

4. Műszaki, statikai hibák

Az ingatlan megtekintésénél ne csak arra figyeljünk oda, hogy nekünk mit mutat meg a tulajdonos, vagy a közvetítő. Próbáljuk alaposan körbejárni az épületet, így észrevehetjük a szekrénnyel, vagy függönnyel eltakart szerkezeti hibát. Érdemes kívülről is jól megnézni az épület falazatát, hogy találunk-e rajta repedést, ha igen azt nézzük meg belülről is.

 

Az alap süllyedése okozhatja a legtöbb ilyen jellegű károsodást, ennek legelső jele a falakon megjelenő repedés. Ha ezek a repedések jól kivehetők, akkor mindenképp hívjunk statikust.  Leggyakoribb ilyen jelegű hibákat a vízelvezetési probléma okozza. De gyakoriak az alapozási problémák is, régebbi építésű házaknál nem vizsgálták a talaj teherbíró képességét sem. Sajnos a környezett adottságából is adódhat ilyen jellegű helyzet, főleg rézsűs környezetben. Azt tudni kell, hogy az ilyen jellegű hibák javítása nagy költséggel járhat, mely megnöveli a vásárlásra szánt összeget. Figyelnünk kell az épület közvetlen környezetére is, főleg az erősen rézsűs területen, vagy hegyoldalban található a kiszemelt épület. Hiszen igencsak pénznyelő egy támfal kiépítés, ha a házunkat meg szeretnénk védeni az esetleges földcsuszamlástól.

 

A másik nagyobb statikai hibaforrás a tetőszerkezet elöregedése, vagy gyenge minőségű kivitelezése. Ez a hiba is sok kellemetlenséget hozhat, nem beszélve az anyagi vonzatáról. A hullámos tető, vagy a kúpcserepek elmozdulása erre utaló jel lehet. Durvább esetben a tető megdőlése, ez már nagyobb jellegű problémára utal. A tető teherbíró képessége is fontos, főleg a téli hónapokban, amikor az átlagnál nagyobb mennyiségű hó esik, sokszor található pénzhiány miatti összetákolt tetőszerkezet.  A régi tető is sok problémát okozhat, a cserepek eltörtek, vagy hiányosak. Ha ez már régi probléma, akkor a beázás már sok károsodást okozhatott az épületen, a plafonon jól kivehető foltok, penészesedések, gombásodások jelzik ezt nekünk.

 

Elavult gépészeti rendszerek és a hozzá tartozó hőleadók éves szinten igencsak megcsapolhatják a pénztálcánkat. A régi rendszerek hatékonysága elmarad korunk takarékos elvárásától, új rendszerek kiépítése viszont több millió forintot tehet ki. 

 

A szerkezeti hibák utólagos javítását, vagy gépészeti felújításokat várhatólag nem tudjuk majd érvényesíteni a lakóház jövőbeli eladásánál. Ha vásárlás előtt állunk és mégis megvásárolnánk a problémás ingatlant, akkor lehetőleg alkudjuk le a felújításának költségét. De vigyázzunk, mert a felújítási költség nem várt nagyobb összeget is generálhat. Van olyan ismeretem egy vásárlásról, ahol egymillió forintot lealkudott a vevő, de a végén ötmillióban állt meg a helyreállítás költsége.

 

Összefoglalva, egy ingatlanért kifizetett ár, nem biztos hogy a végső árat takarja. Mivel a rosszul kiválasztott ingatlan, a jövőben sok költséget és bosszúságot okozhat a tulajdonosának.

 

(folytatjuk)

 

Biró László

www.blinvest.hu

(forrás)