A földrengések okozzák a legnagyobb károkat a lakástulajoknak
Gazdaság
2014. ápr. 16.

<p style="text-align: justify;">Az Aegon Magyarország 18 ezer fős vizsgálata alapján a megkérdezett lakástulajdonosok 86 százaléka élt már át lakáskárt, a tűztől és a betöréstől tartanak legtöbben, holott ezek száma 6 százaléka, a rájuk jutó kifizetés viszont egynegyede a teljes lakáskárnak. A legnagyobb kárral az olyan földrengések járnak, mint a most januári.</p>

A biztosító tavaly létrehozta az Országos Kármegelőzési Programot, amelytől a károk csökkenését várja a biztosító. Tapasztalata szerint a károk háromnegyedét lehetne megelőzni.

 

 A közlemény szerint a program résztvevői - az Országos Rendőr-főkapitányság, a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézete, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és az Országos Polgárőr Szövetség - idén is folytatják az információ cserét, amely a kármegelőzés alapja.

 

 Például a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács égisze alatt hamarosan lezárul az Országos Kriminológiai Intézettel és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság közreműködésével végzett kutatás, amely az épületek betörési kockázatát vizsgálja, elkövetői szemszögből.

 

A földrengéskárokat pedig a geofizikai kutatások tudják csökkenteni. A biztosító tavaly közel 100 millió forintot fizetett ki földrengés károkra. A bejelentések főként Pest, Nógrád, Fejér és Komárom-Esztergom megyékből érkeztek. Az idei január 19-i földrengés közel 80 milliós kárt okozott a biztosító ügyfeleinek - fejeződik be a közlemény.

 

/MTI/

(forrás)