Félidőben a Vármúzeum megújulása
Helytörténet
2014. febr. 14.

<p style="text-align: justify;">Bejárást és sajtótájékoztatót tartottak a Magyar Nemzeti Múzeum Vármúzeumában péntek délelőtt azért, hogy megismertessék az érdeklődőkkel, hol is tart a múzeum megújulása. Az 500 millió forintos uniós támogatás segítségével zajló projekt során több olyan történelmi ereklyét is restaurálnak, melyet eddig nem láthatott a nagyközönség, és többek között modernizálják a múzeum fűtési rendszerét is.</p>

A mai bejárás és sajtótájékoztató egy konkrét rekonstrukciós ütemhez kapcsolódik, hiszen az elmúlt évben elnyert Európai Uniós fejlesztési támogatásnak köszönhetően már egy éve tartanak azok a munkálatok, amelyek egyrészt növelni fogják a vármúzeum befogadóképességét, másrészt sokkal komfortosabbá és élvezhetőbbé teszik a látogatók számára a kiállítás megtekintését. - tudtuk meg Rezi-Kató Gábor múzeumigazgatótól a sajtótájékoztatón.

 

Dr. Komoróczki István, a Nemzetgazdasági Minisztérium tervezéskoordinációért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta, hogy 500 millió forintot kapott a múzeum uniós forrásokból annak érdekében, hogy azt a csodálatos épülethalmazt, ami a múlt század '30-as éveinek végéig földdel volt lefedve, helyreállítsák és látogathatóvá tegyék az ide érkező turisták számára. A statisztikai hivatal adatai szerint Esztergomban évente közel 1 millió turista fordul meg, ami nem véletlen, hiszen itt található a Bazilika és a Keresztény múzeum is. – fejtette ki az államtitkár.

 

Az 1938-ban elkezdődött feltárási munkálatok még ma sem fejeződtek be teljesen. Amikor elkezdték a mostani feltárást, akkor olyan régi ciszternákat, szobákat találtak a szakemberek, melyek létezéséről nem tudott a jelenkor, mivel nem maradt fel ezekről írásos emlék. A mostani munkálatok tavaly március elsején kezdődtek, és jövő év tavaszára kell befejeződniük. A későbbiekben további feltáró és restaurátor munkálatokra is szükség lenne, ezért a Vármúzeum számára is örömhír, hogy a 2014 és 2020 közötti időszakban körülbelül 200 milliárd forintnyi uniós támogatást lehetséges majd igényelni országszerte a turisztika támogatására.

 

Frissítés: Az MTI az igazgatótól megtudta, hogy a hosszú távú fejlesztési tervekben szerepel a Fehér-torony felújítása, a négy erény freskók helyreállítása, valamint a kaputornyok és a Várszínház, Lipót-terasz tömbjének rekonstrukciója, művészeti és kulturális várnegyed kialakítása és Duna parti, északi oldal rekonstrukciója. Itt tervezik Szent István király szülőházának feltárását, és a korai érseki palota bemutatását.

 

Az eseményről további képek a Galériában tekinthetőek meg.

-mTz-

(forrás)