A Heaven Street Sevent is megihlette Lou Reed
Kultúra
2013. okt. 28.

<p> A vasárnap elhunyt Lou Reed rock énekes-zeneszerző munkássága a hazai rockzenei színtérre is komoly hatással volt. Erről beszélt Szűcs Krisztián, a Heaven Street Seven frontembere.</p>

Bár Lou Reed többször is koncertezett Magyarországon - 1996-ban a Petőfi Csarnokban, 2000-ben a Sziget fesztiválon, 2004-ben a Margitszigeten -, úgy alakult, hogy sajnos nem tudott ott lenni egyiken sem, amit örökre fájlalni fog az esztergomi alapítású zenekar énekes-gitárosa.

 

"Már tinédzserkoromtól rengeteg koncertfilmet láttam a Velvet Undergrounddal, később Lou Reed szólóéveiből, és természetesen a lemezeit is hallgattam. A Heaven Street Seven megalakulása, 1995 előtt az esztergomi főiskolán Németh Robi basszusgitárossal volt egy alkalmi, feldolgozásokat játszó zenekarunk, amellyel a Velvettől például a Sunday Morningot, a Sweet Jane-t, Lou Reedtől a Walk On The Wild Side-ot adtuk elő" - idézte fel Szűcs Krisztián. Bár ezt közvetlenül nem lehet levezetni, Lou Reed hatása nyilvánvalóan ott van a Heaven Street Seven dalain. Hozzátette: a világ rockzenéjét elsősorban a hatvanas-hetvenes években befolyásolta jelentősen az ő munkássága.


"A mai pop- és rockzene teljesen más lett volna nélküle, a pszichedelikus rock egyik hősképe a Pink Floyd mellett egyértelműen a Velvet Underground volt. Ő képviselte azt az attitűdöt, ami aztán az undergroundból a szélesebb közönségek számára is értelmezhető dolgot csinált" – mondta végül.

 

/MTI/

(forrás)