Esztergomban járt a svájci nagykövet
Közélet
2013. ápr. 11.

<p>A múlt héten az <a href="https://www.facebook.com/pages/Esztergom-Cambrai-Bar%C3%A1ti-T%C3%A1rsas%C3%A1g-Association-Amiti%C3%A9-Esztergom-Cambrai/120814274765742?ref=ts&amp;fref=ts">Esztergom-Cambrai Baráti Társaság</a> frankofón körének meghívására érkezett városunkba Jean-François Paroz, Svájc budapesti nagykövete.</p>

A Frankofónia Nemzetközi Szervezete közel ötven tagországot számlál, 2004 óta pedig Magyarország is megfigyelői státuszban van a szervezetben.

Jean-François Paroz korábbi, szenegáli megbízatása során hívott életre egy frankofón csoportot Dakarban, majd ennek mintájára Magyarországon is. A csoport maga informális, de előkelő tagjai révén annál fontosabb. Az egy hónapos Frankofón Fesztivál során országszerte francia témájú kiállításokat, hangversenyeket, filmvetítéseket tartottak. Az esztergomi frankofón kör ennek kapcsán hívta meg a nagykövetet.

A nagykövet úr Tétényi Éva polgármesterrel is találkozott a Városházán, akivel többek között beszélt Svájc és Esztergom kapcsolatáról, illetve a közelmúltban itt megtartott Duna Stratégia-konferenciáról. Ez után Paroz úr egy rövid idegenvezetésen vett részt a városban, és látogatást tett a Szent Erzsébet Gimnáziumban, ahol könyvajándékokat adott át a diákoknak, és találkozott a helyi, -esztergomi és környékbeli tagokból álló- frankofón kör tagjaival. A nagykövet ígéretet tett, hogy a jövőre esedékes Frankofón Fesztivál alkalmából Esztergomban is lesz valamilyen rendezvény, illetve, hogy segít a Szent Erzsébetnek testvérgimnáziumi kapcsolatot kialakítani egy francia nyelvterületen lévő svájci iskolával.

A nagykövet úr ebéd után után megtekintette a vízivárosi Keresztény Múzeumot.

 

(forrás)