Már az Esztergomi Gitárfesztivál sem Esztergomban lesz
Kultúra
2012. aug. 9.

<p>Az Esztergomi Gitárfesztivál utódjaként hívták életre a Szendrey-Karper Gitárnapokat, az augusztus 17. és 19. között elhangzó koncerteknek az Óbudai Társasakör ad helyet.</p>

A nyitó hangversenyen, 17-én délután Roger Gehrig német ének- és gitárművész Dowland és Schubert dalokat énekel, majd az Arpeggio Gitárzenekar lép pódiumra - mondta el az MTI-nek Hollós Máté zeneszerző, a 2011-ben létrehozott Ágai Karola és Szendrey-Karper László Ének- és Zeneművészeti Alapítvány elnöke.
Este Kertesi Ingrid énekel, Varga Zsolt gitárkíséretével, műsoruk folytatásaként színpadra lép az olasz Edoardo Catemario, aki Itália leghíresebb gitárművészeinek egyike. A bolgár Kalcsev Duó zárja az első nap programját.
Másnap délután a holland származású neves flamenco gitáros, Tino van der Sman mutatkozik be, este a német Johannes Monno, majd rövid szünet után a francia Judicael Perroy ad koncertet. Mindketten a fiatal szólista-tanár generáció kiemelkedő művészei.
Augusztus 19-én Uwe Kropinski német gitárművész különleges, 39 bundos gitáron játszik, hol ujjal, hol pengetővel, hol ütőhangszernek használva a gitárt. A záróhangversenyen a gitárnapok kiemelt sztárvendége, Kazuhito Yamashita hallható, akire hosszú óta várnak a magyar gitárosok, valamint a gitárzenét kedvelő közönség.
A hétvégi fesztivál programját délelőtti mesterkurzusok, kora délután előadások teszik gazdagabbá, amelyek mindenki számára nyitottak az Óbudai Társaskörben, így a hallgatóság betekinthet a műhelymunka részleteibe.
Edoardo Catemario, Ivo és Szofia Kalcsev, Johannes Monno valamint Judicael Perroy foglalkozik azokkal a résztvevőkkel, akik aktív mesterkurzusra jelentkeztek. A szakmai előadásokon a Svédországban élő Miro Simic a gitárosok körömalakításának és ápolásának titkairól, az angol Graham Wade szakíró, zenetörténész a hangszerről beszél.

MTI

(forrás)