Vers- és prózamondó verseny a száz éves iskolában
Kultúra
2012. máj. 25.

<p>Az esztergomi Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola 2004. szeptember 1-jével vette fel Balassa Bálint nevét. Ettől az időponttól kezdve évente megrendezésere kerül a Balassa vers- és prózamondó verseny.</p>

Az idén az iskola jogelődje megalakulásának 100. évfordulóját ünnepli. Ez alkalomból az idei forduló az esztergomi Királyi Vár lovagtermében került megrendezésre.

A versenyen a régió 9-12. osztályos középiskolás diákjai vettek részt május 25-én.

A diákoknak egy Balassa-művet, valamint egy szabadon választott magyar író vagy költő művét kellett előadniuk.

A tanulók előadásait az idén is rangos szakmai zsűri értékelte: Tóth Sándor József Attila-díjas költő, Szent Gellért-díjas tanár, publicista és műfordító, Bács Ferenc Jászai Mari-díjas színész, kiváló és érdemes művész, dr. Szabó András, irodalom- és egyháztörténész, tanár, valamint Pusztaszeri Kornél színművész.

A rendezvényt Meszes Balázs iskolaigazgató nyitotta meg. Egyúttal köszöntötte a megjelenteket és bemutatta a zsűri tagjait.

A verseny első részében a diákok a Balassa művet szavalták el.

Rövid szünet után következett a verseny második része, ahol a versenyzők a választott magyar író illetve költő művét adták elő.

Ezt követően a zsűri döntésre visszavonult. Eközben a közönség Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című elbeszélő költeményét tekinthette meg az Esztergomi Diákszínkör előadásában.

Végül a zsűri kihirdette az eredményt.

 

Helyezettek:

1.: Littai Fanni, Balassa Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium, Budapest

2.: Baranovics Andor, Párkányi Gimnázium

3.: Dömötör Barnabás, Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium

Különdíjas: Alpek Gergely, Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium

(forrás)