Lezárult a centenáriumi fotópályázat, nyit a strandos tárlat
Kultúra
2012. márc. 14.

<p>Több mint száz kép érkezett az idén fedett uszodájának százéves fennállását ünneplő esztergomi Szent István Strandfürdő centenáriuma alkalmából és André Kertész világhírű fotó tiszteletére meghirdetett fotópályázatra. Az alkotásokból a zsűrizést követően április 16-án, 17 órakor nyílik kiállítás a Duna Múzeumban.</p>

Közel harminc alkotó nevezett a Szent István Strandfürdő centenáriumára meghirdetett fotópályázatra, a pályázók ráadásul nem csak Esztergom környékéről, hanem az ország távolabbi pontjairól, így egyebek mellett Siklósról, Alsóőrsről is érkeztek. Budapestről is több fotóst vonzott az Ezeréves fürdőkultúra és a százéves fedett uszoda alkalmára, valamint André Kertész tiszteletére, és 1917-ben Esztergomban készített világhírű Víz alatt című fotója kapcsán meghirdetett pályázat, sőt jó néhány felvidéki – párkányi, helembai – alkotó is nevezett a kiírásra. A beérkezett, vízzel kapcsolatos pályaművek száma meghaladja a százat, köztük pedig számos korábban is díjat nyert kép érkezett. Így nehéz dolga akadt a Kovács Melinda fotóművész, Kaposi Endre, Kollár Hilda, a Bajor Ágost Művelődési Ház vezetője és Heer Lajos a strandfürdő igazgatója alkotta zsűrinek. A kiválasztott fotókból a Duna Múzeumban március 16-án 17 órakor nyit tárlatot a strandfürdő és a múzeum együttműködve a Bajor Ágost Művelődési Házzal valamint az Esztergomi Art Fotógráfia Stúdióval. A kiállítást április 26-áig tekinthetik meg az érdeklődők.
A fotópályázat végső győzteseinek kilétét majd április 16-án dönti el a zsűri. A díjazottak a Szent István Strandfürdő által felajánlott éves, féléves, 24 illetve 12 alkalmas bérleteket nyerhetnek. A tárlat április 26-án zárul a Duna Múzeumban, de a strandfürdő április 28-ai ünnepségén ismét láthatja a közönség. A fotópályázatnak a fürdő centenáriumi eseményén lesz az eredményhirdetése 15 órától, André Kertész emléktáblájának avatóját követően. Mindezek után a beadott művekből pedig Léván a Vármúzeumban és Párkányban a Városi Galériában is nyílik kiállítás.

(forrás)