Törvényjavaslat Esztergom 7 közintézményének államosítására
Közélet
2011. nov. 25.

<p>A mai napon megjelent az Országgyűlés honlapján az az előterjesztés, mely "Esztergom város önkormányzata egyes intézményeinek átvételéről" szól. Az előterjesztők Dr. Navracsics Tibor (Fidesz), Dr. Szabó Erika (Fidesz), Czunyiné Dr. Bertalan Judit (Fidesz) voltak.</p>

A javaslat kimondja az alábbiakat:

Esztergom Város Onkormányzatának a törvény mellékletében felsorolt intézményei (továbbiakban :átvett intézmények), valamint azok vagyona és vagyoni értékű joga, továbbá az intézményekkel kapcsolatos alapítói, fenntartói joguk és kötelezettségeik az e törvényben meghatározott szervekre jelen törvény erejénél fogva száll . Az intézményeket az állam a szállítói tartozásukkal együtt veszi át.

 

Az intézmények:

1) Dobó Katalin Gimnázium
2) Balassa Bálint Múzeum
3) Glatz Gyula Szociális Központ
4) Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola
5) Körösy László Középiskolai Kollégium
6) Szent Imre Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskol a
7) Vaszary László Kórház

 

A törvényjavaslat az alábbi linken érhető el: http://www.parlament.hu/irom39/05066/05066.pdf

 

Véleményem szerint a jelenlegi patthelyzetben ez a törvény egy az egyben nem elvetendő.

 

Az MTI híre:

 

"Esztergom Város Önkormányzata egyes intézményeinek átvételéről" nyújtott be törvényjavaslatot pénteken az Országgyűlésnek három fideszes képviselő a "város polgárai közszolgáltatásokkal való ellátásának maradéktalan biztosítása, az ellátások színvonalának emelése, egységessége, valamint az intézmények hatékonyabb, költségtakarékosabb fenntartása érdekében".

Az esztergomi önkormányzat által átadandó, állami irányítás alá kerülő intézmények között - a Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, Szabó Erika területi közigazgatásért felelős államtitkár és Czunyiné Bertalan Judit Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott által jegyzett előterjesztés melléklete - a Dobó Katalin Gimnáziumot, a Balassa Bálint Múzeumot, a Glatz Gyula Szociális Központot, a Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskolát, a Körösy László Középiskolai Kollégiumot, a Szent Imre Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskolát, valamint a Vaszary László Kórházat sorolja fel.

Az önkormányzat ezen intézményei, valamint azok vagyona, továbbá a intézményekkel kapcsolatos alapítói, fenntartói joguk és kötelezettségeik az e törvényben meghatározott szervekre jelen törvény erejénél fogva szállna,  az intézményeket az állam a szállítói tartozásukkal együtt venné át az előterjesztés szerint, amely rögzíti: az átvett intézményekkel kapcsolatos jogviszonyok tekintetében 2012. január 1-jét követően általános és egyetemleges jogutódként a magyar állam, illetőleg az e törvényben meghatározott szervek lépnek, a vagyon kezelője az állami tulajdon keletkezésével egyidejűleg e törvény erejénél fogva az egészségügyi intézmények vonatkozásában az egészségügyért felelős miniszter által kijelölt szerv, az egyéb átvett intézmények tekintetében a kormány által rendeletben kijelölt szerv.

Az előterjesztés értelmében az állam 2011. december 30-ai hatállyal átvállalja Esztergom Város Önkormányzata
adósságállományából azon 2011. december 30-án fennálló tartozásokat és azok járulékait, amelyek kifejezetten és nevesítetten az átvételre kerülő intézményekhez, az általuk ellátott feladatokhoz kapcsolódóan keletkeztek.

Jelen törvény célja, hogy az önkormányzat nem kötelező, korábban a megyei önkormányzattól átvett, valamint középszintű közszolgáltatást nyújtó intézményei állami irányítás alá kerüljenek, és ezzel az intézményekben a feladatellátás, az állampolgárok, ellátottak számára nyújtott szolgáltatás biztosított legyen és ne függjön Esztergom városa fizetőképességének alakulásától - írták a javaslat indoklásában a benyújtók, rögzítve egyúttal, hogy az intézményátvétel összhangban van a megyei önkormányzatok konszolidációjáról szóló, már elfogadott törvénnyel is.

Úgy fogalmaztak: az esztergomi önkormányzat számos alap- és középfokú közszolgáltatást, kötelező és önként vállalt feladat-ellátást biztosító intézményt tart fenn, működtetésükhöz azonban nem rendelkezik megfelelő költségvetési forrással, "amelynek biztosítását az önkormányzat törvénysértő és így alkotmányellenes működése tovább nehezíti".

A törvényjavaslat az eljárás megkönnyítése érdekében széles körben díj- és illetékmentességet biztosítana, és együttműködési kötelezettséget rögzít a felek között. Az indítvány teljes elidegenítési és terhelési tilalmat határoz meg az érintett intézmények vagyonához kapcsolódóan az átvétel időpontjáig.

Czunyiné Bertalan Judit a javaslat benyújtása kapcsán közleményt is eljuttatott az MTI-hez, amelyben azt írta: a pénteki esztergomi képviselő-testületi ülést követő események okán pedig mint Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott "a helyzet konszolidálására a szükséges lépések megtételét" kezdeményezi.

Az esztergomi képviselő-testület pénteken megszavazta a közétkeztetés és a közvilágítás újraindítására szolgáló összeget, és utasította Tétényi Éva független polgármestert, hogy 14 óráig utalja át a pénzt a szolgáltatóknak. A fideszes többség elvetette a polgármesternek a képviselő-testület feloszlatására tett indítványát.

A testület döntése szerint a közvilágítást végző Tivi Kft.-nek kéthavi, a közétkeztetést végző HunGastnak csaknem egyhavi költséget fedező pénzt utaltak át. Az adósságrendezés alatt álló önkormányzat csaknem 150 millió forinttal tartozik a HunGast Esztergom Kft.-nek és 172 millióval a Tivi Kft.-nek.

 

(forrás)