Dorogi szerkesztő hozta létre a Magyar Wikipédia kétszázezredik szócikkét
Bulvár
2011. szept. 12.

<p>Nyolc év munkájával, közel 11 millió szerkesztéssel sikerült a Magyar Wikipédiának elérni a 200 000 szócikket! A legnagyobb magyar nyelvű enciklopédia jubileumi szócikke egy dorogi, volt dobós szerkesztőhöz köthető.</p>

Az újabb nevezetes mérföldkövet 2011. szeptember 10-én hajnali 4 óra 8 perckor Pásztor Ákos, azaz Pakos szerkesztésének köszönhetően érte el az enciklopédia. A nevezetes cikk a Forgattyústengely. Erre az eseményre a magyar Wikipédia indulásától számított 2986. napon került sor (8 év, 2 hónap, 2 nap). A második százezer szócikk megszületése 1150 napba telt (3 év, 1 hónap, 24 nap), ami az első százezer megszületésének szűk kétharmada.

Ákos a dorogi Eötvös József Általános Iskolában végezte alapiskolai tanulmányait, majd a Dobó Katalin Gimnáziumban érettségizett. Jelenleg az Óbudai Egyetem hallgatója. A Wikipédiát 2008 óta szerkeszti, fő érdeklődési területe a csillagászat, a helytörténet és az autósport.

A kétszázezredik szócikk elérésének alkalmából a Wikipédia alapítója, Jimmy Wales is üzent a magyar szerkesztőknek. "2005-ben, amikor Budapesten jártam, a magyar Wikipédiában 20 ezer szócikk volt. Ma, hat évvel később az enciklopédia tízszer nagyobb, rendkívül népszerű és fontos kincs a magyaroknak világszerte. Remélem, hogy még több ember csatlakozik a küldetésünkhöz és azokhoz az elkötelezett emberekhez, akik segítségével ilyen messzire jutott a magyar Wikipédia. Gratulálok ehhez a remek eredményhez!"

(forrás)