Mit kezdjünk a magánnyugdíjpénztári reálhozammal?
Gazdaság
2011. júl. 19.

<div>
<p><span>A magánnyugdíjpénztárak hamarosan elkezdik kifizetni azon (volt) ügyfeleiknek a reálhozamát, akik úgy döntöttek idén, hogy visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe. Hamarosan hozzájut a nyugdíjpénztárában felgyülemlett reálhozamhoz az, aki a visszalépés mellett döntött.</span></p>
</div>

A kérdés biztosan fel fog merülni sokakban (lehet, hogy már meg is történt): Mit tegyek ezzel a pénzzel?

Mielőtt az lenne a döntése, hogy például nyaralásra vagy éppen hiteltörlesztésre fordítja, néhány nagyon fontos tényre szeretnénk felhívni a figyelmet.

Mire kell figyelnem, ha elköltöm?

1. Azzal, hogy visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe, és nem indított el azóta semmilyen más nyugdíj-előtakarékosságot, 100%-ban az állam által szabályozott keretek között fog csak nyugdíjat kapni, amikor nyugdíjba vonul. Tehát kiszolgáltatottá vált az állam felé teljes mértékben.

2. Ha elköltése mellett dönt, akkor azt a „kis” pénzét,  az eddig nyugdíjcélra megtakarított tőkét és hozamait is elveszi a nyugdíjas évei anyagi biztonsága elől, ami egy mostani „okos” és megfontolt döntéssel később az állami nyugdíja mellett komolyabb összegű nyugdíjkiegészítést eredményezhetne.

3. A folyamatos népesség-elöregedés miatt a jelenlegi állami (felosztó-kirovó) nyugdíjrendszer hosszú távon komoly veszélyeket rejt magában. Nem könnyelműség azt feltételezni, hogy a mindenkori állam a nyugdíjak kifizetését folyamatos nyugdíjkorhatár emelésével fogja csak vállalni. Lényeg az, ha ön csak az állami nyugdíjra számít, akkor bármennyire is hihetetlenül hangzik, egy olyan rendszernek ad feltétlen bizalmat, amely közel sem biztos, hogy 20 vagy 30 év múlva a mai feltételekkel fog működni. A probléma ott van, hogy ma fogalmunk sincs, hogy milyen feltételek lesznek akkor. Mi lesz akkor, ha az állami nyugdíjkorhatár 75 év lesz? Mi lesz akkor, ha a nyugdíja nem a jövedelemtől, hanem a nyugdíjkasszába befizetett összegek nagyságától  függ majd? Gondolt már ezekre?

Mi a helyzet, ha úgy dönt, hogy megtartja a pénzt vagy annak egy jelentős részét, és továbbra is azt csinálja vele, amire eredetileg szánta, azaz nyugdíjcélú megtakarításba fekteti?

1. Nem lesz kiszolgáltatva a rendkívül bizonytalan állami nyugdíjrendszernek.

2. Az a biztos pénz, ami a zsebemben van! Ha van megtakarított pénze, nyugdíjasként nem lesz kiszolgáltatva 100%-ban az államnak, esetleg a családjának.

3. Megmarad annak a pénznek egy része, amit eredetileg is nyugdíjas éveire rakott félre. Sőt nemcsak, hogy megmarad, hanem hozamot, nyereséget is tud önnek fialni, s ezáltal növeli a nyugdíjas évei jövedelmét és így az anyagi biztonságát.

 

Ha szeretne továbblépni és megkeresni a legjobb megoldást, kérjük keresse bizalommal a Money & More Pénzügyi Tanácsadó Zrt. független pénzügyi tanácsadóit, akik – ingyenes szolgáltatásként – maximálisan segítenek eligazodni a pénzügyi termékek útvesztőiben!


Elérhetőség: Esztergom, Arany J. u. 12., vagy a 20/490 6772-es telefonszám.


Money & More – tanácsadó egy életre!

(x)

 

(forrás)