Tisztelt Esztergomi Polgárok!
Közélet
2011. máj. 6.

<p>Esztergom Város Önkormányzatának polgármestereként kötelességemnek érzem, hogy városunk lakóit és az esztergomi politikai helyzet iránt érdeklődőket tájékoztassam.</p>

Polgármesterként Esztergom Város Polgármesteri Hivatalának irányítása is törvényi kötelességeim közé tartozik. Az erre vonatkozó jogszabály szerint a polgármester a jegyző közreműködésével irányítja a hivatalt. Ez annyit jelent, hogy normális viszonyok között a polgármester és a jegyző egymással együttműködve dolgozik a köz érdekében, a törvényes rend betartása mellett. Viszonyukban azonban az irányító szerep a polgármesteré, a polgármester a jegyző felett bizonyos munkáltatói jogokat gyakorol, amelyek közé a fegyelmezés joga nem tartozik.

 

Ezt előrebocsátva szeretném Önöket tájékoztatni arról, hogy a jegyző velem, többszöri határozott kérésem ellenére sem működik együtt, utasításaimat nem hajtja végre, a képviselő-testület ülésein nem vesz részt, ezzel szemben olyan intézkedéseket hoz, amelyeknek szakmai nívója kritikán aluli, amelyek ennél fogva alkalmasak a közigazgatásba vetett bizalom súlyos megingatására. Ennek a jegyzői hozzáállásnak köszönhetően a Polgármesteri Hivatal irányítói hatáskörét nem tudom gyakorolni, és arra sincs jogi lehetőségem, hogy ezzel a képtelen helyzettel szemben rövid távon eredményt hozó jogi orvoslást igénybe vegyek. A jegyzőt kinevező, és felette a fegyelmezési jogkört gyakorló Képviselő-testület pedig mindezt az ámokfutást eltűri, és ezzel még bátorítja is.

 

Az Önkormányzat és annak Hivatala törvényes működéséért – amelybe a szakszerű, pártatlan, tisztességes, és kulturált ügyintézés követelménye is beleértendő - a jegyző tartozik felelősséggel. Az ezen a téren tapasztalható rendkívül súlyos hiányosságokért és hibákért minden Esztergomi Polgár elnézését kérem, azonban sajnálatos módon nem rendelkezem azokkal az eszközökkel, amelyek az áldatlan állapotok felszámolását elősegíthetnék.

 

A döntés a Képviselő-testület kezében volt.

 

Esztergom, 2011. május 6.

 

Tétényi Éva

Esztergom, Esztergom-Kertváros és Pilisszentlélek

polgármestere

 

 

 

(forrás)