LMP: Esztergom, Fidesz, alkotmányos jogok
Közélet
2011. ápr. 14.

<p><strong><span style="font-size: 11pt;">Az LMP szerint pofátlanság, hogy azok a fideszes képviselők, akik összesen körülbelül fele annyi szavazatot kaptak az őszi választásokon, mint a polgármester, durcás kisgyerekként akadályozzák a város rendbetételét. Lázár János össze-vissza beszél, közben a városlakók alkotmányos jogai napról-napra sérülnek.</span></strong></p>

Múlt pénteken Esztergom lakói Tétényi Éva vezetésével gyalog vitték a városból a Parlamentig petíciójukat. A település lakói végső elkeseredésükben gondolták azt, hogy ezzel a figyelemfelkeltő akcióval fordulnak segítségért Esztergom díszpolgárához, Orbán Viktorhoz. A menetben gyalogolt fideszes, LMP-s, MSZP-s és jobbikos, illetve pártokkal nem törődő. Egy közös volt bennük: elegük van abból a tragikus helyzetből, ami a városban kialakult. Az önkormányzat működésképtelenné vált a folyamatos keresztbetevésen, sértődöttségen és arrogancián alapuló politizálás miatt. Jellemző, hogy az LMP a közelmúltban azzal fordult Budai Gyulához és Orbán Viktorhoz, hogy vizsgálják ki, miért keletkezett elképesztő mértékű adósság Esztergomban, a két politikus válaszra sem méltatott minket.


Esztergom lakói számára jelenleg nem biztosított egyik legfontosabb alapértékünk, az önkormányzáshoz való alkotmányos jog. Két Alkotmánybírósági határozat (1220/H/1992. és 771/H/2004.) is kifejtette, hogy ha a helyi önkormányzati képviselőtestület tartósan nem működik és működőképességének helyreállása, illetve működésének folytatása nem várható, akkor ezzel a település lakóinak önkormányzáshoz fűződő alkotmányos joga sérül.


Lázár János tegnap azt mondta, hogy az esztergomiaknak kell megoldást találniuk. Ez vérlázító cinizmus, hiszen amíg a helyi Fidesz-frakció nem hajlandó együttműködni a kétharmados többséggel megválasztott polgármesterrel, addig semmi esély a megegyezésre. Egyszerűen pofátlanság, hogy azok a fideszes képviselők, akik összesen körülbelül fele annyi szavazatot kaptak az őszi választásokon, mint a polgármester, durcás kisgyerekként akadályozzák a város rendbetételét. Ezt az állapotot fel kell számolni. Mindenki tudja, hogy a megoldás kulcsa a kormány kezében van, hát éljenek vele! Azt kell a kormánynak és Lázár Jánosnak végre megérteni, hogy nem lehet nyegle nyilatkozatokkal semmibe venni, amikor egy város együtt mozdul egy cél érdekében. Ha a Fidesznek nincs félnivalója, akkor járuljon hozzá, hogy új választásokon dönthessenek az esztergomiak egy működőképes képviselőtestületről.


Budapest, 2011. április 12.


Szilágyi Péter

országgyűlési képviselő,

az Önkormányzati és területfejlesztési bizottság tagja

(forrás)