Alkotmányozási fórum Fidesz nélkül
Közélet
2011. márc. 15.

<p><strong>Csütörtökön alkotmányozó népgyűlést tartottak az Vármegyeházán. Az esztergomiak több javaslatot tettek, és építő kritikát is megfogalmaztak a Fidesz-KDNP által elkészített alaptörvény-tervezetről. A Fidesz nem képviseltette magát a gyűlésen.</strong></p>

Mint ismeretes, az Országgyűlés új alkotmányt készül elfogadni tavasszal. Ennek kapcsán Szájer József (Fidesz) levélben fordult a települések polgármesterihez, képviselőihez, hogy segítség munkájukat, és hogy a helyben szokásos módon kérjék ki a helyi polgárok véleményét a készülő alaptörvénnyel kapcsolatban. A szokásos képviselő-testületi ülés ezért a héten egy másfél órás alkotmányozó népgyűléssel kezdődött  Este hat órakor Tétényi Éva polgármester  a körülbelül nyolcvan érdeklődőnek és a megjelent sajtónak ismertette a Fidesz-KDNP által készített alkotmány-tervezetet.

Ez után a megjelenteknek volt lehetőségük véleményezni a tervezetet, és javaslatokat tenni. Többek között elhangzott, hogy az alkotmány éppen az Alkotmánybíróság jogkörét csorbítja, és ugyan szól a gondolat- és vallásszabadságról, szabad gyülekezéshez való jogról, de nem beszél a sajtószabadságról, és nem rendelkezik a parlament létszámáról valamint a képviselők visszahívhatóságáról.

Az egyik esztergomi polgár azt nehezményezte, hogy a szabadság, egyenlőség, testvériség eszméiből az egyenlőséget nem lehet kiolvasni az alaptörvényből. Sérelmezte, hogy a köztársaság szó kikerül az ország hivatalos nevéből, ellenben Istenre való utalással kezdődne az alkotmány. Nem tartotta jó ötletnek, hogy a Kárpát-medence növényvilágát is védjük, hisz nincs ráhatásunk a határon túli természetvédelemre.

Több felszólaló azt emelte ki, hogy a megjelent ellenzéki képviselők a nézőkkel szembe foglaltak helyet – szemben a Fidesszel, akik a korábbi közmeghallgatáson az első sorban helyet foglalva háttal ültek a választóiknak. A frakció tagjai egyébként  nem  jelentek meg a népgyűlésen, holott annak a pártnak a képviselői, amely az alkotmányozást kezdeményezte.

A javaslatok közt elhangzott, hogy a Szent Koronát is meg kellene említeni, vagy visszaállítani a Szent Korona-tant. Volt, aki aggályosnak tartotta a gyermekek után járó többletszavazatot, hiányolta a diszkrimináció-ellenes kitételeket és a szegénység felszámolásának hiányát, mint távlati célt.

A képviselők közül Stámusz Andrea elmondta, hogy ha a kormány március 15-ig várja a vissza a kérdőíveket a választópolgároktól, és áprilisban már el is fogadnák az új alaptörvényt, akkor nem jut idő arra, hogy értemben kiértékeljék az állampolgárok által visszajuttatott válaszokat.

A fórum végén Tétényi Éva megköszönte a sok érdemi hozzászólást, és azt mondta: „büszke az esztergomiakra, hogy a kétkezi munkástól, a mérnökön át az orvosig, minden társadalmi réteg képviseltette magát, és így Esztergom is kivette a részét az alkotmányozási folyamatból. A gyűlés jegyzőkönyvét eljuttatják a Nemzeti Konzultációs Testületnek.

 

"Akik leginkább várják ezeket, azok mégis inkább saját szavazóik; akik azért adták voksaikat az ő pártjukra, hogy képviseljék őket az ország fontos kérdéseinek megvitatásakor és eldöntésekor. Ha nem vesznek részt a vitában, ha nem adják be javaslataikat, elárulják őket"– fogalmazott Szájer József.

Szili Katalin azt mondta: a képviselőknek kötelességük hozzájárulni az alapdokumentum megszületéséhez, mert aki ebből kivonul, azokat hagyja cserben, akiket képviselnie kellene.

Forrás: Index

(forrás)