Sérültek-e a diákok és a szülők jogai a heti 10 testnevelésóra bevezetésével?
Közélet
2010. szept. 29.

<p>Idézetek törvényekből, rendeletekből. Kommentár zárójelben.</p>

1993. évi LXXIX. Törvény a közoktatásról

3. § (1) E törvény rendelkezéseinek megfelelően a közoktatás szakmailag önálló nevelési intézményei az óvodák, nevelési-oktatási intézményei az iskolai végzettséget, szakképesítést igazoló bizonyítvány kiadására jogosult iskolák, továbbá az alapfokú művészetoktatási intézmények és a kollégiumok.

39. § (1) A nevelési-oktatási intézmények szakmai tekintetben önállóak. Szervezetükkel és működésükkel kapcsolatosan minden olyan ügyben döntenek, amelyet jogszabály nem utal más hatáskörébe.
(2) A nevelési-oktatási intézmény működésével kapcsolatos döntések előkészítésében, végrehajtásában és ellenőrzésében - jogszabályban meghatározottak szerint - részt vesznek a pedagógusok, a tanulók és a szülők, illetőleg képviselőik.

106. § (1) A fenntartói irányítás nem sértheti a nevelési-oktatási intézmény szakmai önállóságát, az intézmény szakmai döntési hatásköreit.
(2) A fenntartói irányítás nem sértheti a közoktatási intézmény vezetőjének munkáltatói jogait, döntési jogosítványait, beleértve a gazdasági vezető feletti munkáltatói jogokat.

 

 

331/2010. (VI. 24.) esztergomi öh.

2. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény (a továbbiakban közoktatási tv.) 48. § (2) bekezdése alapján, 2010. szeptember 1. napjától, a fenntartásában működő valamennyi általános- és középiskolában - minden évfolyamon - bevezeti a heti 10 óra kötelező testnevelésórát, melyből 6 (az általános iskola felső tagozatán és a középiskolákban 3 x 2) órát délelőtti testnevelésóra keretében kell biztosítani, 4 órát pedig délután, a tanulók által - az Esztergomban biztosítható sportágak közül - szabadon megválasztott, sportáganként megszervezésre kerülő tanórán kell biztosítani. A Képviselő-testület a délutáni 4 óra teljesítésével kapcsolatban javasolja, hogy a közoktatási tv. 11. § (1) bekezdésének n) pontja, valamint a 69. § (2) bekezdése alapján az iskola igazgatója a szülő kérelme alapján felmentést adjon a délutáni 4 testnevelés óra látogatása alól minden első és másodikos tanulónak, illetve a harmadik évfolyamtól annak a tanulónak, aki vonatkozásában a kérelemmel egy időben benyújtásra kerül egy sportszervezet (iskolai diáksportkör, egyesület, városi, települési sportegyesület, sportkör, tánccsoport stb.) igazolása arról, hogy az adott tanuló a sportszervezet tagja, és legalább heti két edzésen (foglalkozáson) részt vesz.

4. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete utasítja a fenntartásában működő általános- és középiskolák igazgatóit, hogy 2010. augusztus 19-ig a határozat 2. és 3. pontjában foglalt feladatok végrehajtásával kapcsolatban a pedagógiai programon (helyi tanterven), a szervezeti és működési szabályzaton és házirenden szükséges módosításokat vezessék át, és terjesszék azokat jóváhagyásra a Képviselő-testület elé.

 

(mint látjuk a fenti önkormányzati rendelet a közoktatási törvénybe ütközik, a fenntartónak nincs joga beavatkozni az oktatási intézmény szakmai programjába ilyen eszközökkel, a fenti rendele meghozatala több bűncselekmény gyanúját is felveti a képviselőtestület tagjaival szemben).

 

1993. évi LXXIX. Törvény a közoktatásról

4. § ((7) A közoktatás szervezésében, irányításában, működtetésében, feladatainak végrehajtásában közreműködők döntéseik, intézkedéseik meghozatalakor a gyermek mindenek felett álló érdekét veszik figyelembe. A közoktatásban a gyermek mindenek felett álló érdeke különösen, hogy
a) az e törvényben meghatározott szolgáltatásokat megfelelő színvonalon biztosítsák részére oly módon, hogy annak igénybevétele ne jelentsen számára aránytalan terhet,

 

(Ennyit a napi 9-10-11 tanítási óráról...)

 

51. § (1) Az iskola pedagógiai programját vagy annak módosítását a jóváhagyást követő tanévtől felmenő rendszerben vezetheti be.

121. § (1) E törvény alkalmazásában
10. felmenő rendszer: az iskolai nevelés és oktatás szervezési rendje, amely alapján tanulmányi és vizsgakövetelményekben változást az érintett legalacsonyabb iskolai évfolyamon kezdve lehet bevezetni;

 

(Mint látható a 10 testnevelésórát a pedagógiai program megváltoztatásával is csak az első évfolyamokon lehetett volna bevezetni, nem általánosan - újabb nagyon súlyos törvénysértést követett el tehát mind a fenntartó, mind a fenntartó utasításait bevezető iskolák.)


13. § (6) A szülőt megilleti a közérdekű igényérvényesítés joga. A közérdekű igényérvényesítés joga alapján a szülő - a közérdekű kérelmekkel, panaszokkal és bejelentésekkel kapcsolatos eljárásokra vonatkozó rendelkezések szerint - eljárást indíthat, vizsgálatot kezdeményezhet az intézmény vezetőjénél, az intézmény fenntartójánál, a jegyzőnél, a főjegyzőnél, a közoktatási feladatkörében eljáró oktatási hivatalnál vagy más hatóságnál minden olyan esetben, amikor konkrétan nem határozhatók meg a jogaiban sértett személyek, illetve a veszélyeztetett személyek köre. A szülő joga továbbá, hogy saját vagy gyermeke ügyében, valamint a közérdekű igényérvényesítés során igénybe vegye az oktatásügyi közvetítői szolgálatot.

 

(Nosza hölgyek és urak, ki lesz az a bátor ember, aki eljárást indít az oktatási hivatalnál a fenti törvénysértések miatt?)

 

(forrás)