Méltatlan helyzetben
2008. dec. 5.

<p>Továbbra sem lehet tudni, mikor kerülhet méltóbb helyre Bottyán János lovasszobra. A 2009-es Bottyán év meghirdetésekor azt gondolhattuk, végre rendeződik a szobor sorsa - úgy tűnik, ez jelenleg nem prioritás a városvezetés számára.</p>

Egy kérdésre válaszolva Kolumbán György a következőket nyilatkozta az iwiw.hu portál egyik fórumában (eredeti helyesírással közöljük):

Kolumbán György írta: A Bottyán lovasszobor a városháza, a Bottyán palota belső udvarára lesz felállítva, pontos időt nem tudok.

(...)

A Bottyán János generális neve melől örökre száműzzük a pejorativ, Labanc adta "VAK" jelzőt. (...) méltatlan hozzá a póniló, a törpe ábrázolás, a szűrbe való ábrázolás. Valóságos hadiviselete olyan pompázatos volt, hogy azt a gróf Bercsényi Bottyán halála napján megkivánta, magához vette. A magyarellenes történelemszemlélet tolta le a Tábornokot az Esze Tamás jobbágy talpasai szintjére. A pejorativ "vak" jelző erőltetése. A valóságos Bottyán generális képét fogjuk visszaépíteni a libernyák, globalizált nemzetietlen közoktatással szemben.

A képviselő nyilatkozatából egyértelműsíthető, hogy a szobor valamiért nem felel meg a városvezetés magas minőségi követelményeinek - már ami a köztéri szobrokat illeti. A történelmi hűség kedvéért megjegyeznénk, hogy a "vak" jelzőt már Bottyán kortársai is használták - Bercsényi Miklós, aki maga is Rodostóban bujdosott haláláig így emlékezett meg a fél szemére vak generális haláláról: „Most hozták a hírt, szegény Bottyán vak sógor tegnap nyolc óra tájban behúnyta másik szemét is.”

Bár jelenleg valóban létezik olyan "politikailag korrekt", neoliberális irányultságú eszmeiség, amely sok más jelző mellett a "vak" szót is pejoratívnak szeretné beállítani, egyértelmű, hogy ez a jelző sem Bottyán kortársainak, sem a magyar társadalom többsége számára nem jelent negatív megkülönböztetést.

Reméljük ezzel kapcsolatban az esztergomi képviselőtestület minél hamarabb felülvizsgálja korábbi álláspontját és Esztergom egyik leghíresebb katonájának, Magyarország egyik legsikeresebb hadvezérének szobra méltó helyre kerülhet a Bottyán év keretében a város főterén.

(forrás)