Megoldódhat a "Török bég ház" jövője
2008. dec. 3.

<p>Régóta áll kihasználatlanul, romosan a Pázmány Péter utca 9. szám alatti ún. "Török Bég ház" Esztergomban. Egy a múlt heti képviselőtestületre készült előterjesztés szerint, a jelenleg állami tulajdonban álló ház felújítására és hasznosítására egy magánszemély segítségével kerülhet sor.</p>

A műemlékvédelem alatt álló ingatlant korábbi tulajdonosa 1992-ben értékesítette. A vevő számára a műemlékvédelmi hatóság határidőhöz kötött felújítási kötelezettséget írt elő, aki ennek nem tett eleget. Emiatt az ingatlan későbbiekben a Magyar Állam tulajdonába került, az annak műemléki rekonstrukciójára vonatkozó terveket a Kincstári Vagyoni Igazgatóság elkészíttette, azonban a rekonstrukció megfelelő állami források hiányában elmaradt.

2008 októberében egy Nagy András nevű úriember azzal az ajánlattal kereste meg Esztergom Város Önkormányzatát, hogy felajánl 30.000.000 Ft-ot a műemlék rekonstrukciójára, amennyiben a város közérdekű célra, hosszú távú használati jogot biztosító szerződés keretében a fenti ingatlant használatába bocsátja.

A Török bég házban egy galériát alakítanának ki, mely teret biztosítana a város tulajdonában álló képzőművészeti gyűjtemények, és a Nagy család birtokában lévő szülői hagyaték, Nagy Kovács Mária szobrászművész munkái és dr. Nagy Zoltán írásművei bemutatására, valamint egyedi tárlatokat is szerveznének.

Az ingatlan jelenleg nem a város, hanem az állam tulajdonában van - ezért a polgármester által szignált előterjesztés indítványozta az ingatlan tulajdonjogának Esztergom számára történő megszerzését a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től.

Ezen felajánlással megvalósítható lenne a hosszabb ideje romló állapotú ingatlan műemléki rekonstrukciója, másrészt annak közösségi célú hasznosítása. Ehhez azonban elengedhetetlen feltétel az ingatlan Esztergom Város Önkormányzatának tulajdonába kerülése, ezért javaslom, hogy az Önkormányzat vegye fel a kapcsolatot a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ZRt-vel, és keresse meg annak lehetőségét, miszerint a fenti ingatlant lehetőség szerint ellenérték nélkül a Magyar Államtól tulajdonba vegye.

Az előterjesztés külön kitér arra az esetre, ha a 30 millió forintos felajánlás az ingatlan tulajdonba vétele ellenére nem valósulna meg - ezzel az esettel számolva a polgármester javasolja, hogy az Önkormányzat önerőből biztosítsa az ingatlan rekonstrukcióját és kulturális célokra való biztosítását.

Arról egyelőre nincsenek információink, hogy Nagy úr miért nem az ingatlan tulajdonosát kereste meg a felajánlással.

(forrás)