Az „EGTC”-projektet jóváhagyta az URBACT program
2008. okt. 3.

<p>Az URBACT Monitoring Bizottság 2008. szeptember 26-i ljubljanai ülésén jóváhagyta, hogy hat európai munkacsoport folytathassa a megvalósítási fázissal a munkáját az URBACT II 2007–2013-as programban. A MOT az „EGTC” („Expertising Governance for Transfrontier Conurbations”) projekt, az egyik ilyen munkacsoport vezető partnere.</p>

Mi az URBACT?

Az URBACT európai program, amelynek célja, hogy bátorítsa a tapasztalatátadást az európai városok között, és hogy a fenntartható városi fejlődéssel kapcsolatos tudást megossza. A program második ciklusa, az URBACT II (2007–2013) az URBACT I-et (2002–2006) követi, amely sikerrel egyesített 38 különböző projektben 217 várost, szerte Európából.

Az „EGTC” URBACT-projekt témái

A határon átnyúló agglomerációk fejlesztése, valamint az ott élők életkörülményeinek javítása olyan innovatív megközelítéseket igényel, amelyek a nemzeti határokon túlmutatnak.

Ilyen határon átnyúló agglomerációk számos európai határvidéken megtalálhatóak. Ezek számára az együttműködés legfőbb kihívása: konkrét választ adni a lakossági igényekre olyan területeken, mint városi tervezés, közösségi közlekedés (határon átnyúló munkaerőmozgás), közszolgáltatások, gazdaságfejlesztés, környezetvédelem, egészségügy stb. Ezen célokból létrehozhatnak határon átnyúló kormányzási eszközöket, közös struktúrákat kialakítva annak érdekében, hogy város-, gazdaság-, társadalom- és kultúrpolitikákat működtessenek a határ mindkét oldalán, munkaprogramokat valósítsanak meg stb.

Erre a kihívásra válaszként, az „EGTC” URBACT-projekt képessé teszi a határon átnyúló agglomerációkat olyan partnerségen alapuló, innovatív kormányzási eszközök megosztására, amelyek összekapcsolják az adott területen a közös célok eléréséhez szükséges kompetenciával rendelkező autoritásokat.

A partnerek

  • Mission Opérationnelle Transfrontalière: vezető partner (Franciaország)
  • Lille Métropole Communeauté Urbaine (a Lille-Kortrijk-Tournai EGTC nevében), Franciaország
  • Slubice (a Slubice-Odera-Frankfurt ikerváros nevében), Lengyelország
  • Chaves (Chaves-Verin Eurocity nevében), Portugália
  • Esztergom (az Ister-Granum EGTC nevében), Magyarország
  • Communeauté Urbaine Strasbourg (a Strasbourg-Ortenau Eurokörzet nevében), Franciaország
  • Basel Kanton (a Háromnemzetiségű Basel Eurokörzet nevében), Svájc

A projekt céljai

A partnerek innovatív kormányzási eszközök elősegítésén fognak dolgozni az európai határon átnyúló agglomerációk példáján. Beazonosítják a releváns főszereplőket, és elemzik, hogy a határon átnyúló agglomerációk miként alakítják ki közös helyzetértékelésüket, stratégiájukat és intézményi tervüket. A cél a legjobb példák megismerése, egyfajta módszertan meghatározása, és annak elemzése, hogy a Strukturális Alapok, egyéb közösségi alapok és jogi eszközök, mint amilyen az európai területi együttműködési csoportosulás (EGTC) miként használhatóak ezen agglomerációk fejlesztéseinek elősegítésére.

A projekt az európai határon átnyúló agglomerációk számára lehetőséget biztosít konkrét eredmények (sikerek és kudarcok), valamint ezen eredmények okainak megismerésére; illetve ezen jó példák alkalmazására más határon átnyúló agglomerációkban, kormányzási rendszerük tökéletesítése érdekében. Míg bizonyos határon átnyúló agglomerációk egészen elöl járnak ezen az úton, mások, főként az új tagállamokban rászorulnak a jó példákra mint modellekre.

Az európai területi együttműködési csoportosulás ma az egyetlen jogi eszköz, amely lehetővé teszi a többszintű kormányzást, bevonva a nemzetállami hatóságokat is, ahol ez szükséges. Jelen projekt célja megvizsgálni, miként válhat az EGTC a határon átnyúló agglomerációkat szolgáló európai referenciaeszközzé.

Az „EGTC” URBACT-projekt nyitó konferenciája a strasbourgi Európai Parlamentben kerül megrendezésre 2008. november 19-én.

A projekt időtartama

2008. október – 2010. május.

További információ:

(forrás)