Nemzetközi szakértői találkozó Esztergomban
2008. júl. 28.

<p>A párizsi székhelyű Mission Opérationelle Transfrontalière (MOT) által a határon átnyúló közös kormányzási modellekre vonatkozó URBACT-pályázat kapcsán Esztergomba és Párkányba látogat a projekt háromfős szakértői delegációja. A helyszíni bejárás célja a projekt helyzetfeltáró tanulmányához szükséges információk összegyűjtése.</p>

A szakértők látogatására a múlt heti lille-i (Franciaország) technikai értekezletet követően kerül sor, ahol eldőlt, hogy a projekt legfontosabb eseményének, a záró konferenciának 2010 tavaszán Esztergom adhat otthont.

A párizsi delegációt Christian Lamour luxemburgi EU-s politikai szakértő vezeti. A delegáció látogatása során az Esztergom–Párkány központú határon átnyúló agglomeráció munkaügyi, nemzetiségi, kulturális és térségfejlesztési kapcsolatait tanulmányozza. Ennek megfelelően a Vaszary Kolos Kórházban az egészségügyi együttműködésről, a Suzuki gyárban és a munkaügyi kirendeltségen a határon át történő munkaerő-migrációról, Kesztölcön a pilisi szlovákság helyzetéről tájékozódnak. Párkányban a kulturális kapcsolatokról lesz szó, Bélán pedig a határon átnyúló borlovagrend és a tervezett borút lesz a téma.

Szerdán (július 30-án) délelőtt 9.00 órától az esztergomi Balassa múzeum könyvtárában (Esztergom, Mindszenty tér 5.) találkoznak a helyi URBACT csoport szakértőivel, ahol a projekt keretében elkészítendő helyi akcióterv részleteit egyeztetik a résztvevők.

(forrás)