1,6 millió forint az árverésen
2007. máj. 5.

<p>Egymillió-hatszázezer forintot meghaladta a leütött műtárgyak ára azon a jótékonysági árverésen, melyet az Esztergomi Művészek Céhe rendezett pénteken a városból januárban ellopott Babits-szobor újraöntésére. A Fábry Sándor vezette aukción sikerrel szerepelt az MTI által felajánlott kép az Esztergomban hétfőn nyíló "MTI Fotó - 50 év képei" kiállítás anyagából.</p>

Babits mellszobrát január 16-án lopták el Esztergomból. Újraöntésére civil mozgalom szerveződött a városban. Az Esztergomi Művészek Céhe közel 50 alkotást ajánlott fel a szobor pótlására indult árverésen.

A kezdeményezéshez a katalógus lezárása után még az ország különböző pontjairól számosan csatlakoztak, egy nyugdíjas ezer forintot adományozott, egy multinacionális cég többszázezer forintos televíziót, a pannonhalmi apátság neves borokat ajánlott az árverésre.

Több ismert személyiség is felajánlotta segítségét az ügyhöz. Támogatóként jelentkezett Kudlik Julia, Koltay Gábor és a közelben lakó Fábry Sándor, aki vállalta az árverés vezetésé.

"A kezdeményezés túlnőtt rajtunk, Babits szobrának újraállítása mellett egyre inkább arról szól, hogy ne engedjük elpusztítani értékeinket" - mondta Váradi Eszter, a városi könyvtár igazgatója, az ötletgazdák egyike.

Az árverésre a Magyar Távirati Iroda is felajánlott egy fényképet az Esztergomban hétfőn nyíló "MTI Fotó - 50 év képei" kiállítás anyagából. H. Szabó Sándor az esztergomi Bazilikát, a Mária Valéria hidat és Párkányt ábrázoló légi felvétele ötezer forintos árral indult, végül tizennégyezer forintért ütötte le a képet az árverést vezető Fábry Sándor, a fotót Stigmayer Gábor, az Esztergomi Nyári Fesztivál igazgatója vásárolta meg.

Az ellopott szobor pótlását kezdeményezők Borbás Tibor özvegyénél megtalálták az alkotás gipszmintáját. Az új szobrot a művész fia, Borbás Márton fogja elkészíteni, aki alkotóként apja nyomdokaiban lépett.

STOP

(forrás)