Árverés Babits ellopott szobráért
2007. máj. 3.

<p>A holnapi rendezvény támogatói között Kudlik Júlia, Koltay Gábor és a pannonhalmi apátság</p>

Babits Mihály ellopott szobrának újraállításáért rendeznek árverést esztergomi művészek munkáiból pénteken a Bajor Ágost Művelődési Központban Fábry Sándor közreműködésével - tájékoztatott az árverés egyik ötletgazdája.

"Az árverési katalógust lezártuk, mégis az ország minden részéből szinte óránként érkeznek új felajánlások. A ügy túlnőtt rajtunk, már arról szól, hogy ne engedjük elpusztítani értékeinket" - tette hozzá Váradi Eszter.

A Babits szobor újraállításért indított kezdeményezéshez számosan már a hivatalos közzététel előtt csatlakoztak, egy nyugdíjas ezer forintot adott, egy cég többszázezer forintos televíziót. Ismert személyiségek és szervezetek, mint Kudlik Júlia, Koltay Gábor vagy a pannonhalmi apátság ajánlotta fel támogatását - mondta el a városi könyvtár igazgatónője.

Esztergomban január 16-án lopták el talapzatáról Babits mellszobrát. A szobrot, Borbás Tibor alkotását 1983-ban, a költő születésének centenáriumán állították fel.

Az újraállítás kezdeményezői a művész özvegyénél megtalálták az alkotás gipszmintáját. A másolat költségeit 4-5 millió forintra becsülik. Sikeres árverés esetén az új szobrot az eredeti alkotó fia, Borbás Márton készíti el.

STOP

(forrás)