Alkotmányellenes a Közigazgatási Hivatal szerint a szemétdíjrendelet is
2008. ápr. 14.

<p>A Közép-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal Komárom-Esztergom Megyei Kirendeltségének vezetője (a továbbiakban: Közigazgatási Hivatal) az esztergomi Önkormányzat hulladékgazdálkodási rendeletével kapcsolatban az alábbi törvényességi észrevételt tette.</p>

A közigazgatási hivatal véleménye

1. Jogszabálysértő az Ör. 16. §-a, mert a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás díjának megállapításánál – a 242/2000. (XII. 23.) Kormányrendelet 7. §-ában meghatározott szempontokon túl az érintett ingatlanban élső bejelentett lakosok, gazdálkodó szervezet esetén az ingatlanban foglalkoztatottak számát is figyelembe veszi, márpedig erre a jogalkotó képviselő-testületnek felhatalmazása nem volt, jogalkotási felhatalmazását tehát alkotmányellenesen túllépte.

2. Jogszabálysértő az Ör. 17. §-a is, mert „a kedvezményeket, mentességeket is az ingatlanba bejelentett, ott élő lakosok viszonylatában szabályozza”.

Az önkormányzat értékelése

Ad 1. A Kormányrendelet 7. § (2) bekezdése szerint „az egységnyi díjtétel a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás esetén a gyűjtőedényzet egyszeri ürítési díja, illetve az elszállításra átvett hulladék tömeg vagy térfogat szerint meghatározott díja”.

E jogszabályi rendelkezés tehát megadta a felhatalmazást az Önkormányzatnak arra, hogy a díj meghatározása során a keletkező hulladék térfogatát vegye figyelembe. Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy ahhoz, hogy a térfogatot konkrét számként meghatározzuk, meg kell adnunk a napi fejenkénti térfogat mértékét és az érintett ingatlanban élő lakosok számát; az Ör. kifogásolt rendelkezése pusztán a térfogat alapú díjszámítás szükséges és elégséges elemeit határozza meg – összhangban a Kormányrendelet felhatalmazásával.

Ad 2. Tárgyi értelemben téves az észrevétel azon megállapítása, amely szerint az Ör. kifogásolt §-a „a kedvezményeket, mentességeket is az ingatlanba bejelentett, ott élő lakosok viszonylatában szabályozza”. Ez nem így van. Az Ör. 17. §-a számos mentességgel és kedvezménnyel kapcsolatos esetkört szabályoz, azonban ezek között az észrevételből idézett nem szerepel, de ha szerepelne, az sem ütközne a magasabb szintű jogszabályokba, mert a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 23. §-ának f) pontja minden megszorítás nélkül ad felhatalmazást önkormányzati rendelet alkotására a kedvezmények eseteinek szabályozása tekintetében.

Határozati javaslat

…/2008. (IV. 17.) esztergomi öh.

Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Közép-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal Komárom-Esztergom Megyei Kirendeltségének vezetője által az Esztergom Város Önkormányzatának a települési szilárd hulladék kezelési közszolgáltatásról szóló 10/2004. (IV. 1.) ör. rendeletét módosító 89/2007. (XII. 19.) ör. rendeletére a 12-274/2008. ügyszámon tett törvényességi észrevételével nem ért egyet; felkéri a polgármestert, hogy erről a Közigazgatási Hivatalt értesítse.

(forrás)