Kártérítést követelnek a hamis elszámolásra kényszerített sofőrök
2008. febr. 13.

<p>A Komárom-Esztergom megyei Vértes Volán Zrt. buszvezetői kártérítési pert indítanak a közlekedési vállalat ellen. </p><p>A sofőrök azt állítják, hamis elszámolásra kényszerítik őket az államilag támogatott jegyeknél, teljesíthetetlenek az üzemanyag fogyasztás normái, és szabálytalanul fizetik ki a munkával töltött időt.</p>

Eddig közel száz sofőr írta alá a per alapját jelentőtényvázlatot és az ügyvédi meghatalmazást. A buszvezetők az őket ért sérelmekért fejenként mintegy egymillió forintos kártérítést követelnek a Vértes Volántól - mondta Dankó Zoltán, a buszvezetőket képviselő ügyvéd.

Korábban csalás bűntette miatt, ismeretlen tettes ellen nyomozás kezdődött a vállalatnál, mert a Vértes Volán a hatóságok gyanúja szerint jogtalanul igényelte vissza az államtól a tanuló- és nyugdíjasbérletek után járó árkiegészítést. A sofőröket képviselő ügyvéd emlékeztetett rá, hogy egyik ügyfele a hatóságok előtt tett vallomásában feltárta, tíz év alatt több százszor kellett átírnia a menetleveleket, melyeken csak papíron eladott, 90 százalékos kedvezménnyel értékesített jegyeket tüntettek fel, hogy a támogatást a Volán az államtól elkérhesse. A sofőrök jogi képviselője elmondta, ezután legalább harminc buszvezető számolt be arról, hogy a vezetőség utasításra általános gyakorlat volt a menetlevelek hasonló meghamisítása.

A cikk további része a hvg.hu oldalon olvasható.

(forrás)